Iranska revolucionarna garda pozvala muslimane da se ujedine protiv Izraela

Iranska revolucionarna garda je obećala dalju podršku "pokretu otpora", uključujući Hamas i Hezbolah

Iranska revolucionarna garda pozvala je danas, povodom godišnjice bombardovanja bolnice Al Ahli u gradu Gaza, sve muslimanske zemlje da se ujedine protiv Izraela i iskoriste sva raspoloživa sredstva da okončaju nasilje nad muslimanima.

Garda je u saopštenju naveo da je napad na bolnicu predstavljao "prekretnicu u zločinima Izraela", koji je pokazao nebrigu za ljudske živote, uključujući živote žena i dece, prenosi Irna.

Garda je takođe uputila kritike na račun međunarodnih organizacija za ljudska prava, navodeći da su se izraelski napadi proširili van Pojasa Gaze, uključujući i na Liban, zbog apatije takvih agencija.

"Izraelski saveznici, posebno SAD, koje mu obezbeđuju smrtonosno oružje i političku podršku, ohrabrili su cionistički režim da masakrira narod Gaze i Libana", navodi se u saopštenju.

Iz Garde su ponovo uputili podršku pravu palestinskog naroda na samoopredeljenje i oslobođenje od okupacije.

Iranska Revolucionarna garda je takođe obećala dalju podršku "pokretu otpora", uključujući Hamas i Hezbolah, i pozvala muslimanske nacije da se ujedine u okončanju patnji muslimana.

Iranski predsednik Masud Pezeškijan pozvao je ranije danas muslimanske zemlje na povećanje pritiska na SAD kako bi se prekinula izraelska ofanziva na pojas Gaze i na Liban.

"Ako muslimanske zemlje budu jedinstvene, cionistički režim neće imati hrabrosti da olako krši prava", rekao je iranski predsednik tokom telefonskog razgovora sa sultanom Omana, Hajtamom bin Tarik al-Saidom.

On je istakao da bi povećan pritisak na podržavaoce "cionističkog režima" mogao da zaustavi njegovu "ubilačku mašinu na Bliskom Istoku".

U eksploziji u bolnici Al Ahli 17. oktobra 2023. godine poginula je 471 osoba, dok je njih 342 povređeno: Hamas je optužio Izrael da je bolnicu gađao iz vazduha, dok su Izrael i SAD saopštili da je eksplozija posledica loše lansirane rakete Palestinskog islamskog džihada.