Svet

Armija SAD odustaje od razvoja nove rakete za "patriot": Dobra, ali veoma skupa

Kako navodi "Difens njuz", nova generacija raketa bila bi "poslednji delić slagalice" u novom Integrisanom sistemu protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane
Armija SAD odustaje od razvoja nove rakete za "patriot": Dobra, ali veoma skupaGetty © Omar Marques

Armija SAD odlučila je da odustane od pokušaja da rakete sistema PVO "patriot", zameni raketama zemlja-vazduh nove generacije, izjavio je general-major Frenk Lozano, izvršni direktor Programa za rakete i svemir.

"Nećemo ostvariti napredak u onome što smo nazvali 'presretač budućnosti na nižim nivoima' (Lower-Tier Future Interceptor)", rekao je Lozano za "Difens njuz" tokom godišnje konferencije Asocijacije Armije SAD.

Prema njegovim rečima, odbačeni planovi bili bi "veoma skup poduhvat".

"Te rakete-presretači za 'patriot' su veoma sposobne, ali i veoma skupe. Tako da nakon što smo prošli kroz poslovnu analizu unutar programa, zajedno sa višim starešinama armije, ono što smo odlučili da uradimo je, prvo, da vidimo kako da nastavimo nadogradnju raketa PAC-3 MSE, za koju verujem da je verovatno najbolja raketa PVO na svetu, i nastavimo da unapređujemo njene sposobnosti kako bi mogla da ostane relevantna protiv pretnji koje se razvijaju", rekao je on.

Kako navodi "Difens njuz", nova generacija raketa bila bi "poslednji delić slagalice" u novom Integrisanom sistemu protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane, budući da se u operativnu upotrebu američke vojske već uvode novi sistem komandovanja i kontrole - IBCS (Integrated Air and Missile Defense Battle Command System), dok je u razvoju i novi radar - "goust aj" (poznat i po nazivu Lower Tier Air and Missile Defense Sensor, tj. skraćenici LTAMDS)

Dodaje se i da američka vojska prognozira da će rakete sa kojima PVO treba da se izbori, do 2040. godine biti unapređivane tako da imaju raketne motore koje omogućavaju brži, odnosno hipersonični let, zatim da će taktičke balističke rakete moći bolje da manevrišu, kao i da će biti opremljene mamcima i sredstvima za elektronske protivmere.

image