Svet

Šta se dešava s američkim programom hipersoničnih raketa: Kriza ili tranzicija?

Uprkos dodatnim izdvajanjima, program razvoja vazduhoplovne balističke rakete ARRV verovatno neće biti nastavljen
Šta se dešava s američkim programom hipersoničnih raketa: Kriza ili tranzicija?Getty © Petar Petrov/Sky Pictures Bulgaria/NurPhoto

Projekat razvoja hipersonične rakete AGM-183 ARRV (Air-Launched Rapid Response Weapon), koji je nastao kao pokušaj Vojske SAD da odgovori na naprednije ruske i kineske programe razvoja hipersoničnih raketa, dobio je dodatna finansijska sredstva uprkos ranijim najavama o otkazivanju zbog loših rezultata ostvarenim na ispitivanjima.

Kako navodi portal "Var zoun", Ratno vazduhoplovstvo SAD dodelilo je kompaniji "Lokid Martin" dodatnih 13,4 miliona za ARRV.

Prema pisanju portala, ova sredstva će možda poslužiti za konačno gašenje projekta, a možda i za ubrzavanje povezanog programa naslednika poznatog kao "taktikal bust glajd" (TBG), što bi značilo da dolazi do evolucije, odnosno prilagođavanja ARRV programa.

Zbog izdvajanja dodatnih sredstava ukupna vrednost ugovora sa "Lokid Martinom" za razvoj ARRV povećana je na više od 1,3 milijarde dolara.

Inače, ARRV spada u red vazduhoplovnih balističkih raketa opremljenih HGV (Hypersonic Glide Vehicle), a u pitanju je jedna od podvrsta hipersoničnog oružja. HGV se za lansiranje i početnu fazu leta u potpunosti oslanja na motor rakete nosača, uz pomoć kog dostiže potrebnu visinu, a zatim se odvaja i uz manevrisanje počinje da se obrušava na cilj.

Zbog hipersoničnih brzina koje HGV dostiže, ovakve vrste raketa je izuzetno teško otkriti, pratiti i oboriti. 

"Var zoun", pozivajući se na dokumente Pentagona, navodi da je program razvoja ARRV nastao zajedničkim radom Agencije za napredne istraživačke odbrambene projekte i Ratnog vazduhoplovstva SAD, kako bi se konstruisali hiperzvučni sistemi taktičkog dometa, koji se mogu lansirati sa trenutno dostupnih vazduhoplovnih platformi.

Dodaje se da se ARRV, za kog se procenjuje da košta između 14,9 i 17,5 miliona dolara po komadu, smatra ključnim za uništavanje dobro branjenih, ciljeva od velikog značaja kao što su komandni i položaji PVO, uključujući one smeštene u zaštićenim objektima. Zbog visokih troškova, ARRV bi se proizvodio i rasporedio u malom broju.

Međutim, Udruženje za kontrolu naoružanja je u novembru 2023. izvestilo da je došlo do otkazivanja programa ARRV u fiskalnoj 2024. godini, zbog ponovljenih neuspeha tokom testiranja. U izveštaju ove agencije navodi se da su zastoji u programu doveli i do kašnjenja u nabavkama koje su prvobitno planirane za 2023.

Ova pitanja su istakla opštu neorganizovanost i nedostatak koherentne strategije za razvoj američkog hipersoničnog oružja potrebnog da se SAD takmiče sa Kinom i Rusijom, navodi portal i dodaje da je "konačna cena programa porasla na 1,7 biliona dolara".

Iako je projekat otkazan, vazduhoplovne snage SAD odlučile su da sprovedu još dva testa kako bi prikupili neophodne podatke i time doprineli drugim projektima.

Stoga se pretpostavlja da će Ratno vazduhoplovstvo SAD ARRV koristiti za proveru određenih tehnologija i procedura za postizanje kontinuiranog hipersoničnog leta, testiranje bezbednog odvajanja takvog naoružanja od aviona sa kojih se lansira i za prikupljanje podataka i telemetriju, koji bi bili od značaja za druge projekte hipersoničnog naoružanja.

Jedno do njih je HAVC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept), a u pitanju je hipersonična krstareća raketa, koje američko vazduhoplovstvo navodno više preferira od ARRV, a kako navodi američki portal, ovo može biti znak da SAD prave strateški zaokret ka hipersoničnom oružju sa sopstvenim mlaznim motorima.

image