RT Balkan analiza: Šta predviđa "mirovni plan" Zelenskog i zašto može da izazove treći svetski rat

Ukrajinsko društvo polako počinje da shvata da povratak na granice iz 1991. godine nije moguć. Ovo je nerealan plan, a nastavak svih ovih procesa preti još većim gubicima teritorije, objašnjava Natalija Eremina, profesorka Katedre za evropske studije Fakulteta za međunarodne odnose na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu

Vladimir Zelenski predstavio je danas Vrhovnoj radi "plan pobede" koji su i neki od ukrajinskih parlamentaraca proglasili nerealnim, a moguće je da su čak i oni svesni da je zapravo reč o planu "preživljavanja" Ukrajine čije se oružane snage nalaze na ivici kolapsa. 

Plan obuhvata pet tačaka, počev od momentalnog ulaska Ukrajine u NATO pre završetka sukoba sa Rusijom. Zelenski zahteva i dozvolu Zapada za udare u dubinu ruske teritorije, kao i raspoređivanje "sveobuhvatnog nenuklearnog strateškog paketa odvraćanja" i pomoć u razvoju ekonomije, što podrazumeva jačanje antiruskih sankcija. U petoj tački "plana pobede" se navodi da će se, po okončanju sukoba, iskoristi iskustvo ukrajinske vojske za "jačanje odbrane NATO-a".

Prethodno je Zelenski ovaj plan predstavio liderima Britanije, Nemačke, Italije i Francuske tokom posete SAD-u krajem septembra. Međutim, niko od njih nije podržao ovu inicijativu, a neki su izrazili zabrinutost zbog kratkog roka za usvajanje glavnih odredbi.

Samo nekoliko sati nakon što je Zelenski predstavio svoj tzv. plan, nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je spreman da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

 Nerealni snovi Zelenskog

Zahtevi Zelenskog uzburkali su i ukrajinsku Radu, a jedan od poslanika Aleksej Gončarenko izjavio je da "plan pobede" uopšte nije realan.

Natalija Eremina, profesorka Katedre za evropske studije Fakulteta za međunarodne odnose na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu, naglašava da čak ni Ukrajinci u Vrhovnoj radi ne smatraju ovaj plan ostvarivim.

"Ukrajinsko društvo polako počinje da shvata da povratak na granice iz 1991. nije moguć. Ovo je nerealan plan, a nastavak ovih procesa preti još većim gubicima teritorije. Dakle, u ovom slučaju, plan je nerealan čak i sa stanovišta ukrajinske strane", objašnjava Eremina.

Zelenski želi aktivnije učešće Zapada u sukobu

Ruski vojni ekspert Viktor Litovkin kaže za RT Balkan da Zelenski ovim tzv. mirovnim planom zahteva još aktivnije učešće Zapada u sukobu na teritoriji Ukrajine.

"Zelenski nema mirovni plan, on ima 'plan pobede'. Ako je to jedno te isto, onda ukrajinski lider razmatra još aktivnije učešće Zapada u sukobu u Ukrajini. To se ne odnosi samo na isporuku oružja, municije i novca Kijevu, nego i uključivanje Zapada u direktnu borbu protiv ruskih aviona i oružanih snaga. Ovim planom, lider kijevskog režima traži od zapadnih zemalja da pošalju svoje trupe u Ukrajinu, kao i da Ukrajina bude primljena u NATO jer bi tad navodno pobeda mogla da bude zagarantovana", objašnjava Litovkin.

"Plan pobede" ili plan preživljavanja?

Tzv. "plan pobede" Zelenskog predstavlja zapravo plan "preživljavanja" Ukrajine, čije se oružane snage nalaze na ivici kolapsa. Jasno je da plan ukrajinskog lidera nema previše uporišta u realnosti i da je reč o novoj verziji zahteva koji je Kijev uputio Kolektivnom zapadu.

Ovo je parafrazirana lista zahteva Kijeva NATO-u: da isporuči novo oružje, ukine ograničenja na rakete dugog dometa, kao i da uvede nove sankcije Rusiji.

Mirovni plan Zelenskog u kom čak nema ni nagoveštaja o mirnom rešenju sukoba, okarakterisan je u Moskvi kao još jedna u nizu propalih ideja Kijeva. Kako navodi Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Zelenski ima cilj da gurne NATO u direktan sukob sa Rusijom.

"Ovo, naravno, nije plan. Ovo je skup nesuvislih slogana, ovo je krvava pena na ustima neonacističkog ubice", zaključila je Zaharova.

"Zelenski ovim postupkom pokušava da dobije od Zapada više municije, novca i oružja. Pored toga, hoće da pokaže da je Ukrajina spremna da se bori, kao i da će navodno 'pobediti' u sukobu, ali uz aktivni vojni i oružani doprinos zapadnih zemalja. Takođe, ukrajinski lider hoće da pokaže svojim partnerima kako Ukrajina ’štiti’ zapadni svet, a u slučaju da bude poražena u sukobu sa Rusijom, posledice će pretrpeti i Zapad", objašnjava Viktor Litovkin.

Privlačenje pažnje Zapada

Međutim, zapadne zemlje, po svemu sudeći, neće pristati na plan Vladimira Zelenskog, dodaje stručnjak.

"Zapadne zemlje su svesne da Rusija ima raketno nuklearno oružje, a svesne su i upozorenja iz Moskve. Zapad dobro zna da može da bude izložen nuklearnom udaru. A to im nije potrebno. Ovaj plan neće dovesti do trećeg svetskog rata", tvrdi Litovkin dodajući da ovaj plan neće uticati na ciljeve Rusije tokom SVO niti će promeniti situaciju na frontu.

"Plan pobede" ili "mirovni plan" predstavljaju samo različito stilski formulisane sintagme. Činjenica je da Zelenski još jednom pokušava da pridobije pažnju Zapada koja mu očigledno manjka.