Svet

Rute: Zahtev za uključenje Ukrajine u NATO neopoziv

U kontaktu smo sa saveznicima i Ukrajinom i razmatramo koji su sledeći koraci koji mogu biti preduzeti kako bi uključivanje Ukrajine u NATO bilo uspešno, rekao je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse
Rute: Zahtev za uključenje Ukrajine u NATO neopoziv© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute rekao je danas da je prva tačka "plana pobede" koji je predstavio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, za uključivanje te zemlje u NATO neopoziva, dodajući da taj plan sadrži i druge tačke o kojima je razgovarao sa saveznicima.

Rute je istakao je da je znao za detalje ukrajinskog "plana pobede" koji je Zelenski predstavio ranije danas i da je bio u kontaktu sa zemljama saveznicima u vezi sa narednim koracima, saopštava Rojters.

Zelenski je naveo da je ključna tačka njegovog "pobedničkog plana" bila to da Ukrajina bude pozvana da pristupi u NATO.

"U kontaktu smo sa saveznicima i Ukrajinom i razmatramo koji su sledeći koraci koji mogu biti preduzeti kako bi uključivanje Ukrajine u NATO bilo uspešno" rekao je Rute iako nije direktno odgovorio na zahteve iz Kijeva.

Istakao je da članice Alijanse razgovaraju o planu pobede i da koriste svaku priliku da "napreduju korak po korak".

On je zaključio da se o "planu pobede" diskutuje i da se koristi svaka prilika kako bi se sa njim nastavilo.

Zelenski je predstavio danas u ukrajinskom Parlamentu mirovni plan pobede u pet tačaka i tri aneksa koji će pomoći, kako je rekao, da se pobedi u sukobu sa Rusijom, koji počeo u februaru 2022. godine.

Svojim "planom pobede" Vladimir Zelenski gura NATO u direktan sukob sa Rusijom i insistira na dobijanju dozvole za udar na rusku teritoriju, ocenila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu za novinare i dodala da je to plan katastrofe za Ukrajinu i Ukrajince. 

Zemlje članice NATO-a ranije su poručile da će Ukrajina postati članica, ali da to nije moguće dok traje rat, i nije saopšteno kada bi Ukrajina mogla da postane članica.

image