Svet

Bajden najavio novi paket pomoći za Ukrajinu: SAD šalju oklopna vozila, sisteme PVO i municiju

Vrednost paketa je oko 425 miliona dolara
Bajden najavio novi paket pomoći za Ukrajinu: SAD šalju oklopna vozila, sisteme PVO i municijuGetty © Yasin Ozturk/Anadolu Agency

Sjedinjene Američke Države će isporučiti Ukrajini novi paket vojne pomoći u vrednosti od 425 miliona dolara, a u narednim mesecima će Kijevu biti poslato oko sto komada vojne opreme, saopštili su iz Bele kuće.

"Predsednik (Bajden) je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 425 miliona dolara koji uključuje dodatne kapacitete PVO, municiju vazduh-zemlja, oklopna vozila i municiju od ključnog značaja", navodi se u saopštenju.

Napominje se da će SAD u narednim mesecima Ukrajini pružiti "široki spektar dodatnih mogućnosti, uključujući stotine raketa zemlja-vazduh, desetine taktičkih sistema PVO, dodatne artiljerijske sisteme, značajnu količinu municije, stotine oklopnih transportera i borbenih vozila pešadije, hiljade dodatnih oklopnih vozila".

Kako se navodi, američki predsednik Džozef Bajden je to rekao u razgovoru sa Vladimirom Zelenskim.

Međutim, prema rečima portparola Bele kuće Karin Žan Pjer, Vašington neće menjati svoj pristup kada su u pitanju udari po ciljevima duboko unutar teritorije Ruske Federacije.

Američki pristup ograničenjima za Kijev na udare duboko u Rusku Federaciju neće se promeniti, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

"Naš pristup oko zabrane upotrebe ATACMS-a i dalekometnih udara na Rusiju se nije promenio, to se neće promeniti, i nije se menjalo do sada", rekla je ona.

Portparol Bele kuće je dodala i da će se pregovori sa Ukrajinom o njihovim potrebama u kontekstu naoružanja nastaviti.

image