Svet

Izraelski napad na zgradu opštine u Libanu: Ubijen gradonačelnik i još 15 ljudi

Bio je to najveći napad na zgradu državne administracije od početka izraelske vazdušne kampanje u ovoj zemlji
Izraelski napad na zgradu opštine u Libanu: Ubijen gradonačelnik i još 15 ljudi© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

U izraelskom vazdušnom napadu uništeno je sedište opštine u gradu Nabatijehu na jugu Libana, a tom prilikom ubijeno je 16 ljudi, uključujući i gradonačelnika, prenosi Rojters.

Kako se dodaje, to je bio najveći napad na zgradu državne administracije od početka izraelske vazdušne kampanje.

Libanski zvaničnici osudili su napad, u kojem je ranjeno više od 50 ljudi, rekavši da je to dokaz da izraelska kampanja protiv oružane grupe Hezbolah sada kao metu ima libansku državu.

Izraelci su "namerno gađali tokom sastanka opštinskog veća na kojem se razgovaralo o gradskoj službi i pomoći" kako bi pomogli ljudima raseljenim zbog izraelske kampanje, rekao je privremeni premijer Nadžib Mikati.

Takođe, misija UN u Libanu (UNIFIL) saopštila je da su njene mirovne snage u sredu ujutru primetile izraelski tenk kako puca na njihovu karaulu u blizini Kfar Kela u južnom Libanu. Dve kamere su uništene, a kula je oštećena, saopštio je UNIFIL.

Izraelska vojska nije komentarisala izjavu UNIFIL-a.

Izrael je pokrenuo kopnenu i vazdušnu kampanju u Libanu kako bi uništio Hezbolah nakon godinu dana tokom kojih je militantna grupa pucala preko granice u znak podrške palestinskim militantima Hamasu u Gazi, dodaje Rojters.

image