Kineska akademija nauka: Širenje BRIKS-a ojačaće uticaj Globalnog juga

Zemlje članice danas imaju sve veći značaj u svetu, budući da je njihova saradnja u ovim nestabilnim okolnostima u kojima živimo usmerena ka usavršavanju sistema globalnog upravljanja

BRIKS će nakon proširenja ujediniti zemlje Globalnog juga i dodatno ojačati njihov uticaj i zastupljenost u globalnim poslovima, rekao je Li Junhuej, šef odeljenja multilateralne i regionalne saradnje Instituta Rusije, istočne Evrope i centralne Azije pri Kineskoj akademiji društvenih nauka.

"Od svog pokretanja 2006. godine, BRIKS je dva puta uspešno proširio svoje članstvo, što ne samo da je povećalo obim BRIKS-a i doprinelo velikom napretku u izgradnji mehanizma za saradnju, već i pokazalo otvorenost, inkluzivnost BRIKS-a", rekao je Li Junhuej za RIA Novosti.

U susret ovogodišnjem samitu koji 22. oktobra počinje u Kazanju, kineski stručnjak kaže da zemlje članice danas imaju sve veći značaj u svetu usled "trenutne nestabilne međunarodne situacije", budući da je "saradnja u okviru BRIKS-a usmerena ka rešavanju zadataka koji se tiču reforme i usavršavanja sistema globalnog upravljanja".

"Nakon (novog) proširenja, BRIKS će tesno ujediniti zemlje Globalnog juga, dodatno ojačati njihov uticaj i zastupljenost u globalnom upravljanju, zalagaće se za ravnopravan i uređen multipolarni svet i inkluzivnu ekonomsku globalizaciju, ali i tražiti nove načine za postizanje održivog razvoja kroz multilateralnu saradnju", zaključuju iz Kineske akademije društvenih nauka. 

Samit BRIKS-a biće održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra, a svoje učešće na njemu potvrdile su 33 države. Od njih, 24 zemlje poslaće na samit svoje najviše zvaničnike.

Pozivnica za učešće na samitu uručena je, podsetimo, i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ipak, on za sada nije dao precizan odgovor o svom učešću.