Svet

Ostin sa Galantom o operacijama Izraela u Libanu i situaciji u Gazi

Dvojica ministara su razgovarali i o naprednom američkom protivraketnom sistemu THAAD koji je Pentagon postavio "u cilju jačanja izraelske protivvazdušne odbrane"
Ostin sa Galantom o operacijama Izraela u Libanu i situaciji u GaziGetty © Beata Zawrzel

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa izraelskim kolegom Joavom Galantom o operacijama Izraela u Libanu i humanitarnoj situaciji u Gazi, saopštio je danas Pentagon.

"Ministar je ohrabrio Vladu Izraela da nastavi da preduzima korake za rešavanje teške humanitarne situacije", navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

Dvojica ministara takođe su razgovarala i o naprednom američkom protivraketnom sistemu THAAD koji je Vašington postavio  u cilju jačanja izraelske protivvazdušne odbrane nakon raketnih napada Irana.

"Ostin i Galant razgovarali su o raspoređivanju terminalne baterije za odbranu na velikim visinama (THAAD) što je primer podrške Sjedinjenih Američkih Država Izraelu", navedeno je u saopštenju Pentagona.

Ranije su iz Pentagona poručili da će sistem održavati i njime upravljati američka vojska.

Ostin i američki državni sekretar Entoni Blinken pisali su u nedelju izraelskim zvaničnicima, zahtevajući konkretne mere za rešavanje teške situacije u palestinskoj enklavi ili će u suprotnom biti suočeni sa potencijalnim ograničenjima američke vojne pomoći.

image