Svet

Smrt Džamala Kašogija: Saudijski ambasador otkrio nove detalje, uključujući potencijalne nalogodavce

Princ Halid bin Bandar el Saud opisao je ubistvo novinara kao "užasno"
Smrt Džamala Kašogija: Saudijski ambasador otkrio nove detalje, uključujući potencijalne nalogodavceGetty © Chris McGrath / Staff

Ambasador Saudijske Arabije u Britaniji objavio je nove detalje o reakciji zemlje na ubistvo saudijskog novinara disidenta Džamala Kašogija pre šest godina.

Saradnik "Vašington posta" ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu po, kako su procenile američke obaveštajne službe i prihvatile britanske vlasti, nalogu najvišeg rukovodstva Saudijske Arabije.

"Samo zato što je procena obaveštajnih službi iz Sjedinjenih Država odlučila nešto... znate, obaveštajne agencije širom sveta mogu da pogreše", rekao je za "Politiko" princ Halid bin Bandar el Saud, saudijski ambasador u Londonu.

Detaljan, deklasifikovani izveštaj CIA za 2021. zaključio je da je saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman odobrio operaciju tokom koje je Kašogi brutalno ubijen i raskomadan, verovatno nakon pokušaja otmice u konzulatu gde je otišao da preuzme dokumenta za svoje venčanje.

Ambasador je, međutim, insistirao da naređenje za ubistvo "nije instrukcija sa vrha", i dodao da Izrael ima dužu i ozbiljniju istoriju ubijanja stranih državnih aktera od Saudijske Arabije.

"Grupa ljudi je uradila nešto prilično užasno. Ali, ovo nije ono što mi radimo. Nikada to nismo radili. Ima drugih u regionu koji rade mnogo toga, uključujući Izrael", rekao je on.

Član vladajuće kuće Saud, Halid priznao je da je ubistvo – koje je on nazvao "užasnim zločinom" – pokrenuo pitanja o notorno neprozirnom pravosudnom sistemu Saudijske Arabije.

"Možda nemamo toliko transparentnosti kao druge zemlje, ali imamo pravosudni sistem koji se menja i razvija. Ovo je jedan od mnogih događaja koji nas je naterao da pogledamo kako radimo stvari u Saudijskoj Arabiji i da ponovo pogledamo kako se stvari dešavaju", rekao je on.

Prvobitni pokušaj izricanja smrtne kazne jednom broju osuđenih je poništen, a malo se zna o sudbini drugih koji su proglašeni krivima za zaveru da ubiju Kašogija. Takođe, ne zna se ko je naredio da se izvrši ubistvo.

image