Svet

Rute: NATO zabrinut zbog situacije na Zapadnom Balkanu

On će danas i sutra učestvovati na sastanku ministara odbrane NATO zemalja gde će se analizirati i misije Alijanse na tzv. Kosovu i Iraku
Rute: NATO zabrinut zbog situacije na Zapadnom Balkanu© Dan Kitwood/Getty Images

NATO smatra da je situacija u regionu Zapadnog Balkana zabrinjavajuća zbog okolnosti u Bosni i Hercegovini i na "Kosovu", ponovio je danas generalni sekretar alijanse Mark Rute.

"Situacija na Zapadnom Balkanu i dalje je zabrinjavajuća zbog secesionističkih pretnji u Bosni i Hercegovini, kao i zbog krhke bezbednosne situacije na Kosovu i malog napretka u dijalogu između Beograda i Prištine", naveo je generalni sekretar Alijanse Mark Rute, prenosi RSE.

Prvi čovek NATO-a kaže da "Rusija takođe nastoji da potkopa demokratiju u regionu koristeći sajber i hibridne pretnje, uključujući dezinformacije".

Rusija, prema Ruteu, "koristi unutrašnje ranjivosti da bi izazvala podele".

Prema njegovim rečima, NATO razmatra strategiju za buduće odnose sa Rusijom, a na pitanje novinara da li Moskvu smatra "neprijateljem" ili "suparnikom" nije želeo da odgovori.

Pitanje izgradnje odnosa sa Rusijom biće pokrenuto i danas i na sastanku ministara spoljnih poslova 2025. godine u Hagu, naveo je Rute i ocenio da su male šanse da će sastanci vrha Rusije i NATO-a, kakvi su održavani u prošlosti, biti mogući u bliskoj budućnosti.

Na sastanku ministara odbrane NATO zemalja koji će biti održan 17. i 18. oktobra biće analizirane i misije Alijanse na Kosovu i Iraku.

To će biti prvi ministarski sastanak koji će voditi novoimenovani sekretar alijanse Mark Rute, koji je dužnost preuzeo 1. oktobra.

image