Opozicija u Moldaviji: Vlasti spremaju prevaru – oduzeli pravo na slobodu izbora

Lideri vladajuće stranke su javno deklarisali trenutne planove vlasti – da pokrenu totalnu represiju protiv opozicije, da stave van zakona njene strukture i da spreče opozicione političke partije da učestvuju na parlamentarnim izborima, navodi se u saopštenju opozicione stranke "Građanski kongres"

Vlasti Moldavije se, u uslovima potpune nekažnjivosti, spremaju da falsifikuju predsedničke izbore, oduzimajući građanima pravo na slobodu iskazivanja građanske pozicije, navodi se u saopštenju opozicione stranke "Građanski kongres".

Prema njihovim informacijama, vlasti se gotovo otvoreno spremaju za izbornu malverzaciju.

"Stranka 'Akcija i solidarnost', aktuelna vlada, Služba za informisanje i bezbednost i predsednica Maja Sandu stvorili su idealne uslove da narodu Moldavije oduzmu njihovo poslednje pravo – pravo na slobodu iskazivanja građanske pozicije", navodi se u saopštenju koje je objavila opoziciona stranka.

Lideri vladajuće stranke su javno deklarisali trenutne planove vlasti – da pokrenu totalnu represiju protiv opozicije, da stave van zakona njene strukture i da spreče opozicione političke partije da učestvuju na parlamentarnim izborima, navodi se u saopštenju.

"Odsustvo organizovanog i širokog demokratskog otpora i diskreditacija opozicije kao stranih agenata je za vlasti stvorilo ugodno okruženje apsolutne nekažnjivosti za bilo kakvu samovolju", objašnjava opozicija.

Zbog trenutne situacije, apeluju na građane najrazličitijih političkih stavova i uverenja da ne dozvole vlastima da počine prevaru.

Prema njihovom uverenju, samo masovno glasanje protiv "hibridnog režima" će zaista otvoriti put ka modernoj, razvijenoj i pravednoj sadašnjosti za narod Moldavije.

Predsednički izbori u Moldaviji i referendum o promeni Ustava zemlje zarad evropskih integracija biće održani 20. oktobra.

Za izbore u Moldaviji prijavljeno je 11 kandidata. Pored sadašnje predsednice Maje Sandu, to su bivši generalni tužilac Aleksandar Stojanoglo, bivši premijeri Vasilij Tarlev i Jon Kiku, bivši lider Gagauzije Irina Vlah, bivši ministar unutrašnjih poslova Andrej Nastase, bivši ministar spoljnih poslova Tudor Uljanovski, bivši ministar omladine i sporta Oktavijan Tiku, bivša tužiteljka Viktorija Furtune, lider "Naše stranke" Renato Usati i novinarka Natalija Morari.