"Ledi krv u žilama": Orban prokomentarisao "plan pobede" Zelenskog

Zelenski je juče predstavio "plan pobede" u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban prokomentarisao je "plan pobede" koji je juče predstavio Vladimir Zelenski rekavši da "ledi krv u žilama".

Orban je kazao da EU treba da promeni strategiju i počne mirno rešavanje sukoba.

"Zelenski je predstavio svoj 'plan za pobedu' u ukrajinskom parlamentu, a ja pozivam Evropsku uniju da promeni svoju sadašnju strategiju", napisao je Orban na društvenoj mreži Fejsbuk, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, EU gubi u sukobu u Ukrajini jer je u njega ušla sa "loše osmišljenom, loše sprovedenom i loše proračunatom strategijom, za koju odgovornost prvenstveno snosi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen".

"Promene su potrebne! Ali, to ne znači da nam je potrebno više rata, opasnijeg oružja i oružja dugog dometa, već da treba da pređemo sa vojne strategije na mirnu strategiju. Potrebni su nam prekid vatre i mirovni pregovori", dodao je Orban.

Poziv za Šolca i Makrona da počnu pregovore sa RF

Viktor Orban je rekao je da će na samitu EU pozvati francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca da u ime EU započnu pregovore sa Ruskom Federacijom o rešavanju sukoba u Ukrajini.

"Danas ću pozvati nemačkog kancelara i francuskog predsednika da što pre počnu pregovore sa Rusijom u ime cele Evropske unije, kako bismo našli izlaz iz ove situacije (sukoba u Ukrajini), kazao je Orban.

Podsetimo, Zelenski je juče u Ukrajini predstavio svoj "plan pobede" koji je prethodno predstavio i u SAD tokom poslednje posete. Dokument se sastoji od pet tačaka i tri tajna dodatka.

"Plan" će danas predstaviti Briselu.

Prva podrazumeva pozivanje Ukrajine u NATO čak i pre kraja sukoba s Rusijom. 

Druga tačka se odnosi na ukidanje ograničenja za napade na Rusku Federaciju i nastavak "operacija" na njenoj teritoriji. 

U trećoj tački Kijev predlaže Vašingtonu, EU i drugim zainteresovanim partnerima da zaključe sporazum o zaštiti kritičnih resursa na ukrajinskoj teritoriji i da u toj zemlji rasporede "nenuklearni paket odvraćanja". 

Kao četvrto, Zelenski je naveo da Kijev zahteva jačanje antiruskih sankcija i razvoj strateškog i ekonomskog potencijala Ukrajine. 

Konačno, u petoj tački "plana pobede" se navodi da se po okončanju sukoba iskoristi iskustvo ukrajinske vojske za jačanje odbrane NATO-a, kao i da ukrajinska vojska može da zameni američki kontingent u Evropi.

Druga, treća i četvrta tačka plana imaju tajne odredbe, koje nisu javno objavljene, ali su, prema rečima Zelenskog, dostavljene ukrajinskim partnerima na uvid.