Svet

"Bild": Ukrajina može da napravi nuklearno oružje za upotrebu protiv Rusije

Imamo materijal, imamo saznanja, stoga ako bude dato naređenje, biće nam potrebno samo nekoliko nedelja da napravimo prvu bombu, rekao je neimenovani ukrajinski zvaničnik
"Bild": Ukrajina može da napravi nuklearno oružje za upotrebu protiv RusijeGetty © Pallava Bagla/Corbis

Ukrajina bi mogla da stvori nuklearno oružje za upotrebu protiv Rusije u roku od nekoliko nedelja, piše "Bild", pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

"Imamo materijal, imamo saznanja, stoga ako bude dato naređenje, biće nam potrebno samo nekoliko nedelja da napravimo prvu bombu", citira list svog sagovornika.

Ova izjava je, kako piše "Bild", data pre nekoliko meseci na zatvorenom brifingu, kome je prisustvovao i njegov izvor.

Napominje se da je ovaj scenario osmišljen za period nakon mogućeg rešavanja sukoba i uzimajući u obzir činjenicu da Ukrajina neće biti primljena u članstvo NATO-a, kao i naknadne akcije ruske vojske.

"Zapad mora manje da razmišlja o crvenim linijama Rusije, a mnogo više o našim crvenim linijama", upozorio je ukrajinski zvaničnik.

"Bild" napominje da spremnost Kijeva za takav scenario potvrđuju reči Vladimira Zelenskog, koji je ranije danas na konferenciji za novinare posle sastanka Evropskog saveta izjavio da je na sastanku sa Donaldom Trampom rekao da "Ukrajina ima dve opcije: ili da nabavi nuklearno oružje ili da se pridruži NATO-u".

image