Svet

Predsednica Evropske banke: Evrozoni ne preti recesija

Nemačka je u teškoj situaciji, ali to ne znači da je cela evrozona pogođena, istakla je Lagard
Predsednica Evropske banke: Evrozoni ne preti recesija© Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Evrozoni ne preti recesija, a situacija sa inflacijom se razvija u dobrom pravcu, izjavila je danas predsednica Evropske banke (ECB) Kristin Lagard na konferenciji za novinare nakon odluke o spuštanju referentne kamatne stope za 25 baznih poena na 3,25 odsto.

Nemačka, država članica evrozone, suočava se sa teškim okolnostima, ali to ne znači da je cela evrozona pogođena na isti način, navela je Lagard.

"Na osnovu informacija koje imamo u ovom trenutku, ne vidimo recesiju u zoni evra", dodala je predsednica Evropske centralne banke, prenosi Blumberg.

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je danas da snizi tri ključne kamatne stope za 25 baznih poena, tako da kamatna stopa na depozite sada iznosi 3,25 odsto, kamatna stopa na glavne operacije refinasiranja 3,40 odsto a kamata na graničnu kreditnu liniju 3,65 odsto.

Pristigle informacije pokazuju da je proces postepenog pada inflacije "na dobrom putu", navodi se u saopštenju, a ove reči je potvrdila i Lagard koja je precizirala da se svi indikatori inflacije kreću u dobrom pravcu.

"Da li smo završili sa inflacijom? Još uvek ne. Da li smo u procesu okončavanja inflacije? Da", istakla je predsednica ECB.

Evro je nakon odluke o kamatama znatno pao u odnosu na dolar.

Njegova vrednost je u 16.10 časova pala za 0,35 odsto na 1,08213 dolara.

image