Nebinarni skeneri na američkim aerodromima: "Anomalije" u međunožju više neće biti problem

Tokom bezbednosne provere neće se više podrazumevati da je pol osobe ono što još piše u dokumentima

Putnici na američkim aerodromima kojima se ono što imaju između nogu ne slaže sa onim što im piše u pasošu, ubuduće neće imati problema na kontrolnim punktovima američkih aerodroma, jer sistemi skrininga u toj zemlji od januara postaju "nebinarni".

Aerodromski skeneri moraće, dakle, da se odreknu svoje "transfobičnosti" i da zaborave na to kako su do sad bili programirani. Jer, ničiji pol više neće smeti da se pretpostavi samo na osnovu onog što se krije u međunožju.

Uprava za bezbednost transporta odlučila se, naime, da potroši 18,6 miliona dolara kako bi uvela "rodno-neutralni skrining", kako bi se, javlja „Foks njuz", tokom aerodromskih provera bolje smestili transrodni, nebinarni i rodno nekonformni putnici.

Dosadašnja tehnologija, naime, nije mogla da se izbori sa mnoštvom različitih identita koji se pojavljuju u okviru LGBT+ zajednice, pa je zato bilo krajnje vreme za "poboljšanje korisničkog iskustva".

Sistem će sada biti daleko precizniji, pa se valjda neće ponavljati situacije u kojima se prošle godine, kako piše "Dejli mejl", našla transrodna Rozalin Montoja koju je obezbeđenje zaustavilo nakon što je skener celog tela otkrilo da u predelu međunožja ima "anomaliju".

"Možemo li da pričamo o tome koliko je užasno ponekad putovati dok si transrodna osoba? Uvek imam ogromnu anksioznost kad prolazim bezbednosnu proveru", objasnila je hispano manekenka u svom viralnom TikTok-u, koji je pregledan 19 miliona puta.

Jer, kada trenutni sistemi otkriju da se ono što skener "hvata" ne poklapa sa podacima iz pasoša, sledeća opcija je, prilično neugodni fiziki pretres.

Koliko je dosadašnja tehnologija znala da omaši, pokazuje i to što je od ukupno 26.542 žalbe koje se godišnje ulože na ovo skeniranje, šest odsto predstavljalo prigovore LGBT+ zajednice.

Taj procenat poklapa se donekle sa podacima "Galupa" po kojima se oko sedam odsto populacije predstavlja kao LGBT+.

Kako bi im tokom kontrole bilo što ugodnije, nebinarni ljudi će, i pre nego što dođu na sam aerodrom, imati mogućnost da obnaroduju svoj identitet.

Aplikacija za čekiranje unapred, davaće mogućnost da putnik izabere da ne bude ni "on" ni "ona" već da se izjasni kao treći pol, odnosno "iks".

Isto tako, još od aprila Uprava za bezbednost transporta uvela je mogućnost korisnicima da sami odaberu svoj pol - bez obzira na to šta im piše u dokumentima, a dok novi sistem ne zaživi, putnici kojima skener pogrešno pretpostavi pol, imaju pravo da pre nego što ih obezbeđenje prepipa, zatraže dodatni pregled.