Svet

Ej-Bi-Si: Netanjahu odobrio napade na Iran

Ranije ove nedelje, "Vašington post" je objavio da je Netanjahu američkom predsedniku Džozefu Bajdenu obećao da će Izrael u svom odgovoru gađati samo iranske vojne ciljeve
Ej-Bi-Si: Netanjahu odobrio napade na Iran© Tanjug/AP Photo/Pamela Smith

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu navodno je potpisao listu ciljeva koji bi mogli biti pogođeni kao odgovor na raketne udare Teherana ranije ovog meseca.

Iran je 1. oktobra lansirao skoro 200 balističkih projektila na Izrael kao odgovor na ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije, Hezbolaha Nasana Nasralu generala Islamske revolucionarne garde Abasa Nilforušana.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant nakon napada je poručio da će Iran dobiti "smrtonosan, tačan i iznenađujući" odgovor, dok su izraelski zvaničnici pozvali na razorne udare na iransku energetsku infrastrukturu, uključujući nuklearna postrojenja.

Neimenovani izraelski izvor danas je za Ej-Bi-Si Njuz navodno rekao da je Netanjahu odobrio listu ciljeva. Međutim, izvor nije naveo nikakve konkretne detalje o ciljevima, niti da li su oni striktno povezani sa iranskom vojskom.

U izveštaju Ej-Bi-Sija je takođe navedeno da još uvek nije odlučeno o vremenskom okviru za uzvratne udare.

Ranije ove nedelje, "Vašington post" je objavio da je Netanjahu američkom predsedniku Džozefu Bajdenu obećao da će Izrael u svom odgovoru gađati samo iranske vojne ciljeve. Bajden je ranije pozvao izraelskog lidera da se uzdrži od udara na naftnu ili nuklearnu infrastrukturu Teherana.

U međuvremenu, Teheran je pozvao jevrejsku državu da se uzdrži od preduzimanja daljih nesrazmernih eskalacionih akcija. Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči u sredu je upozorio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da će Iran "sa žaljenjem dati odlučan odgovor" ako Izrael odluči da napadne njegovu zemlju u znak odmazde za raketne napade 1. oktobra.

U telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN, Arakči je rekao da, iako Iran čini "sve napore da zaštiti mir i bezbednost u regionu", ostaje "potpuno spreman" da odgovori na bilo kakve "izraelske avanture".

On je pozvao Gutereša da iskoristi resurse UN da "zaustavi zločine i agresije izraelskog režima i da pošalje humanitarnu pomoć u Liban i Gazu".

image