Svet

Hezbolah tvrdi da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu nakon ubistva Sinvara

Koristićemo navođene rakete za gađanje izraelskih vojnika, navela je libanska militantna grupa
Hezbolah tvrdi da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu nakon ubistva Sinvara© Tanjug/AP Photo/Anmar Khalil

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je da prelazi na novu, eskalirajuću fazu u ratu protiv Izraela nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara, u kojoj će koristiti navođene rakete za gađanje izraelskih vojnika.

Hezbolah je u saopštenju naveo da je od početka kopnene ofanzive u Libanu 1. oktobra izraelska vojska izgubila 55 vojnika, a da je njih više od 500 ranjeno, prenosi Rojters.

Sinvar, organizator napada 7. oktobra 2023. koji je pokrenuo rat u Gazi, ubijen je tokom operacije izraelskih vojnika u palestinskoj enklavi.

Veruje se da se Sinvar, koji je imenovan za vođu Hamasa nakon ubistva političkog šefa Ismaila Hanijea u Teheranu u julu, krio u tunelu koje je Hamas izgradio ispod Gaze u protekle dve decenije.

Izraelska vojska objavila je snimak dronom na kojem se vidi kako Sinvar sedi na fotelji, prekriven prašinom unutar uništene zgrade.

Zapadni lideri rekli su da je njegova smrt pružila priliku za okončanje sukoba, ali je izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao da će rat trajati sve dok se ne vrate taoci koje su uhvatili Hamasovi militanti prošlog oktobra.

image