Bajdenova oproštajna poseta: Razgovori sa Šolcom, Makronom i Starmerom u Berlinu

Američki predsednik će biti dočekan sa vojnim počastima, pre nego što mu bude uručeno najviše nemačko odlikovanje

Američki predsednik Džozef Bajden danas će se u Berlinu sastati sa ključnim evropskim partnerima kako bi učvrstio saradnju i razgovarao o pitanjima vezanim za rat u Ukrajini i sukobe na Bliskom Istoku.

Bajden će biti dočekan sa vojnim počastima, pre nego što mu predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer uruči najviše nemačko odlikovanje, kao priznanje za doprinos nemačko-američkom prijateljstvu i transatlantskoj povezanosti tokom 50 godina političke karijere, preneo je Rojters.

Tokom posete, Bajden će imati razgovor iza zatvorenih vrata sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, u kojem će se fokusirati na bezbednost, trgovinu i ekonomska pitanja.

Dvojica lidera će se zatim pridružiti britanskom premijeru Kiru Starmeru i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na zajedničkim razgovorima o ukrajinskoj krizi.

S obzirom na to da bi ovo mogla da bude Bajdenova poslednja poseta Evropi kao predsednika, analitičari ističu važnost ovog putovanja kao znak čvrste saradnje između SAD i Nemačke. S druge strane, ima i onih koji ocenjuju da je Bajdenovo oproštajno putovanje je uglavnom izazvalo zevanje

Do Bajdenove posete dolazi nakon što je Vladimir Zelenski predstavio svoj "plan pobede" za okončanje rata sa Rusijom.

Bajden je prvobitno trebalo da otputuje u američku vojnu bazu Ramštajn u Nemačkoj, ali je to putovanje otkazao zbog uragana Milton u pojedinim delovima SAD.