Pentagon: SAD pomogle Izraelu u pružanju informacija i obaveštajnih podataka za praćenje lidera Hamasa

Inače, u Izrael stiže američka baterija THAAD za jačanje sistema protivvazdušne odbrane, za koje je portparol Pentagona rekao da će operativno biti spremna u bliskoj budućnosti

Američka vojska saopštila je danas da njene snage nisu imale nikakvu ulogu u izraelskoj operaciji u kojoj je ubijen lider Hamasa Jahja Sinvar, iako su američki obaveštajci doprineli da Izrael locira lidere Hamasa koji su prošle godine uzeli taoce.

"Ovo je bila izraelska operacija. Američke snage nisu bile direktno uključene", rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Prema njegovim rečima, SAD su pomogle u pružanju informacija i obaveštajnih podataka u vezi sa vraćanjem talaca i praćenjem i lociranjem lidera Hamasa koji su bili odgovorni za držanje talaca.

"I, naravno, ovo generalno doprinosi razumevanju situacije. Ali opet, ovo je bila izraelska operacija. I ja bih vas uputio na njih da razgovarate o detaljima kako je operacija prošla", rekao je Rajder na brifingu, prenosi Rojters.

Njegov komentar je usledio nakon izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena da je nakon Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra 2023. naredio američkom osoblju za specijalne operacije i obaveštajnoj službi da pomognu Izraelu u "lovu" na Sinvara i druge vođe militanata.

Povodom dolaska američke baterije THAAD za jačanje sistema protivvazdušne odbrane Izraela, Rajder je naglasio da su komponente ovog oružja počele da stižu u Izrael.

"Ona će biti operativno spremna u bliskoj budućnosti. Neću ulaziti u konkretne datume... Reći ću da je integrisana u izraelsku protivvazdušnu odbranu, kao i u šire napore SAD na regionalnom nivou da podržimo odbranu Izraela", rekao je on.