Vođene rakete, "leopardi", hiljade dronova: Nemačka šalje Ukrajini vojnu pomoć

Zvanični Berlin je istovremeno najavio i da će Kijevu uskoro poslati vođene rakete AIM-9L za avione F-16, kao i nekoliko hiljada bespilotnih letelica

Nemačka je uputila novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji pored tenkova "leopard 1A5" isporučenih u saradnji sa Danskom, obuhvata i 20 borbenih vozila pešadije "marder", kao i municiju za njih i tenkove "leopard 1" i "leopard 2", navodi se na stranici nemačke Vlade.

Zvanični Berlin je istovremeno najavio i da će Kijevu uskoro poslati vođene rakete vazduh-vazduh AIM-9L za avione F-16, kao i nekoliko hiljada bespilotnih letelica, prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju UNIAN.

Sistemi protivazdušne odbrane

Pored toga, poslata su i četiri MRAP borbena vozila, dva sistema PVO IRIS-T i rakete za njih, kao i šest samohodnih haubica PzH 2000 i municija u kalibru 155 milimetara.

U okviru paketa pomoći, Ukrajina je od Nemačke dobila i 30 izviđačkih dronova "vektor", opremu za razminiranje i više desetina hiljada komada municije kalibra 40 milimetara.

Prošle nedelje, nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da njegova država i njeni partneri nameravaju da do kraja godine za Ukrajinu osiguraju pomoć vrednu 1,4 milijarde evra.