Svet

Kina i Indija potvrdile: Si i Modi stižu na samit BRIKS-a u Rusiju

Više od trideset država potvrdilo je učešće na samitu koji će se održati u Kazanju od 22. do 24. oktobra
Kina i Indija potvrdile: Si i Modi stižu na samit BRIKS-a u RusijuGetty © Per-Anders Pettersson

Kineski predsednik Si Đinping i indijski premijer Narendra Modi posetiće Rusiju kako bi učestvovali na samitu BRIKS-a, potvrdili su spoljnopolitički resori Kine i Indije.

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin je izjavila da će kineski predsednik Si Đinping posetiti Rusiju radi učešća na samitu BRIKS-a.

"Na poziv predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, kineski predsednik Si Đinping posetiće grad Kazanj od 22. do 24. oktobra kako bi učestvovao na šesnaestom samitu lidera BRIKS-a", rekla je Hua Čunjin u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Prema saopštenju indijskog Ministarstva spoljnih poslova, Modi će boraviti u Rusiji od 22. do 23. oktobra.

"Premijer Narendra Modi posetiće Rusiju na poziv predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, kako bi prisustvovao 16. samitu BRIKS-a koji će se održati u Kazanju pod predsedavanjem Rusije", navodi se u saopštenju MIP-a.

Podsećanja radi, više od trideset država potvrdilo je učešće na samitu, a ruski predsednik je na samit lično pozvao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je tada izjavio da ima "gužvu u šesnaestercu", te da će svoju odluku saopštiti kasnije.

Predsednik Srbije je tokom jučerašnjeg obraćanja izjavio da će odluku o odlasku na samit BRIKS-a doneti 20. ili 21. oktobra.

image