Poljska: Evropski savet i NATO dočekali plan Zelenskog bez entuzijazma

Kosinjak Kamiš ukazuje da je situacija na ukrajinskom frontu teška, da postoji ogroman umor od rata i da plan koji je predstavio Zelenski ne rešava problem

"Plan pobede" Vladimira Zelenskog su u Evropskom savetu i NATO-u dočekali bez mnogo entuzijazma, rekao je poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak Kamiš na sastanku šefova vojnih resora zemalja Severnoatlantske alijanse u Briselu.

"Svim svojim srcem bismo svi mi želeli da se taj plan realizuje. Ali nema velikog entuzijazma ni u Evropskom savetu ni u sedištu NATO-a jer je situacija na frontu je teška, pojavio se ogroman umor od rata", rekao je Kosinjak Kamiš.

Prema njegovim rečima, plan koji je predstavio Zelenski ne rešava problem i nije "svetlo na kraju tunela koje će promeniti stvarnost".

Vladimir Zelenski predstavio je 16. oktobra Vrhovnoj radi "plan pobede" koji su i neki od ukrajinskih parlamentaraca proglasili nerealnim. Plan obuhvata pet tačaka, počev od momentalnog ulaska Ukrajine u NATO pre završetka sukoba sa Rusijom.

Zelenski zahteva i dozvolu Zapada za udare u dubinu ruske teritorije, kao i raspoređivanje "sveobuhvatnog nenuklearnog strateškog paketa odvraćanja" i pomoć u razvoju ekonomije, što podrazumeva jačanje antiruskih sankcija. U petoj tački "plana pobede" se navodi da će se, po okončanju sukoba, iskoristiti iskustvo ukrajinske vojske za "jačanje odbrane NATO-a".

Prethodno je Zelenski ovaj plan predstavio liderima Britanije, Nemačke, Italije i Francuske tokom posete SAD-u krajem septembra. Međutim, niko od njih nije podržao ovu inicijativu, a neki su izrazili zabrinutost zbog kratkog roka za usvajanje glavnih odredbi.