Svet

Fico: Plan Zelenskog može izazvati treći svetski rat, ulazak Ukrajine u NATO je loša ideja

Prema njegovim rečima, plan pobede Zelenskog je kontroverzan i stvara podele među zemljama, te je to razlog što Evropski savet nije usvojio jasan stav o tom pitanju
Fico: Plan Zelenskog može izazvati treći svetski rat, ulazak Ukrajine u NATO je loša idejaGetty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas u Briselu da je Plan pobede Vladimira Zelenskog "kontroverzan" i izrazio uverenje da članstvo Ukrajine u NATO-u nije dobra ideja.

Fico je ponovio da podržava članstvo Ukrajine u EU, ali da smatra da bi članstvo te zemlje u NATO-u - što je jedna od tačaka Plana pobede Zelenskog - moglo da izazove treći svetski rat, prenosi Rojters.

"Rekao sam svim liderima EU, u prisustvu predsednika Zelenskog, da je filozofija vlade koju vodim i dalje važeća i da mi želimo da se fokusiramo na smislenu i racionalnu saradnju sa Ukrajinom, čiji rezultat ne bi trebalo da bude ubijanje, već pružanje pomoći ljudima kojima je potrebna", kazao je Fico.

Prema njegovim rečima, plan pobede Zelenskog je kontroverzan i stvara podele među zemljama, te je to razlog što Evropski savet nije usvojio jasan stav o tom pitanju.

On je dodao i da ne voli predloge koji raspiruju otvorenu debatu, kao što su prijem Ukrajine u NATO i isporuka raketa koje imaju domet dovoljan za gađanje ciljeva unutar Rusije. Rekao je i da bi četvrta zajednička sednica ukrajinske i slovačke vlade trebalo da bude održana u januaru ili februaru u Slovačkoj.

Govoreći o samitu EU, Fico je rekao da su na agendi bila tri glavna pitanja: razvoj situacije u Ukrajini, kriza na Bliskom istoku i migracije. Lideri EU uspeli su da zauzmu koherentniji stav o bliskoistočnoj krizi i intenzivno su se fokusirali na pitanja migracija na samitu EU u Briselu.

On je naveo da su se pored Ukrajine, lideri bavili i dešavanjima na Bliskom istoku, a da je najveći deo razgovora bio posvećen pitanjima neregularnih migracija, iako se o legalnim migracijama sve više razgovara i u EU, preneo je TASR.

Fico je izrazio žaljenje što se ne razgovara o prekidu vatre i primirju kada je u pitanju Ukrajina, ukazujući na činjenicu da je na samitu bio suprotan slučaj u vezi sa razgovorima o Bliskom istoku.

image