Moldavija optužuje Rusiju, Srbiju i BiH za "obuku mladih za organizovanje nereda"

Ovu informaciju je odmah demantovalo Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom Nenadom Nešićem. Negiranje mešanja u moldavsku politiku stiglo je i iz Moskve

Moldavska policija saopštila je da je otkrila program u kojem su stotine njenih državljana navodno dovedeni u Rusiju, a obučavani u Bosni i Hercegovini i Srbiji za organizovanje nereda uoči predsedničkih izbora u toj zemlji i referenduma za članstvo u Evropskoj uniji.

Ovu informaciju je odmah demantovalo Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine na čelu sa ministrom Nenadom Nešićem. Negiranje mešanja u moldavsku politiku stiglo je i iz Moskve.

Šef nacionalne policije Moldavije Viorel Cernauteanu optužio je 300 mladih koji su nedavno posetili Rusiju, da su tamo umesto na kulturni događaj, zapravo posetili kampove u kojima su dobili upute za nerede i zauzimanje državnih institucija u Moldaviji.

"Neki od tih ljudi obučavani su u kampovima na području BiH, ali i Srbije, i povezani su privatnim vojnim kompanijama", kazao je on i naglasio da su mladi išli na obuku u Rusku Federaciju u grupama od po dvadesetakak od juna do oktobra ove godine.

On je dodao da su četvorica moldavskih državljana koji su navodno učestvovali u pripremi masovnih nereda, uhapšeni, a da ne može da govori više o slučaju, jer je istraga koja obuhvata više stotinu mladih u toku.

Iz Ministarstva bezbednosti BiH naveli su da najoštrije odbacuju tvrdnje vlasti Moldavije i da nikada ne bi tolerisali i neće tolerisati pojave bilo kakvih kampova za obuku - "ma za čije interese radili".

Dodali su da na njihovu adresu nije stigao nikakav zvanični upit od moldavskih vlasti, kao i da im nisu dostavili bilo kakve dokaze koji bi potvrdili njihove informacije.

"Spominjanje Bosne i Hercegovine u ovom kontekstu očigledno je pokušaj manipulacije u jeku uzavrele političke kampanje u Moldaviji, koja 20. oktobra bira predsednika republike", naveli su.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova juče je izjavila da je "rumunizacija" Moldavije u toku.

"Ono što je veoma važno jeste da kada oduzmete osobi identitet, možete da joj radite šta god želite. A tako je i sa zemljom", rekla je ona i dodala da će Moldavci tada biti večne sluge interesima Rumunije i NATO zajednice u celini.

Inače, ovo nije prvi put da se pominju obuke u kampovima i za to optužuju Srbi i Rusi.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez krajem 2023. godine govorio je o navodnim "paravojnim kampovima u kojima srpski i ruski ekstremisti prolaze obuku u Republici Srpskoj", a prema rečima stručnjaka za bezbednost koji su tada govorili za RT Balkan, ta informacija je plasirana kako bi se zamaskirao odlazak radikalnih islamista iz BiH na front u Ukrajini.