Svet

Građanska neposlušnost: Lučki radnici u Pireju blokirali kontejner sa municijom za Izrael

Pre incidenata, sindikat lučkih radnika pozvao je članove na protest i blokadu isporuke oružja i municije koja je namenjena za izraelski rat u Gazi
Građanska neposlušnost: Lučki radnici u Pireju blokirali kontejner sa municijom za IzraelGetty © Milos Bicanski

Desetine članova grčkog sindikata lučkih radnika blokiralo u luci Pirej utovar kontejnera sa municijom, namenjenih Izraelu, u znak protesta protiv rata u Gazi, rekli su danas zvaničnici obalske straže i sindikata agenciji Rojters.

U kontejneru, koji je u četvrtak stigao u Pirej, glavnu luku grada Atine i Grčke, nalazila se 21 tona municije, rekao je Rojtersu jedan od sindikalaca pod uslovom da ostane anoniman.

Teret je kamionom prevezen iz Severne Makedonije i trebalo je da bude ukrcan na brod pod zastavom Maršalskih ostrva koji je krenuo za Izrael.

Pre incidenta, sindikat lučkih radnika pozvao je članove na protest i blokadu isporuke oružja i municije koja je namenjena za izraelski rat u Gazi.

"Došao je trenutak da glasno kažemo da nećemo dozvoliti da luka Pirej postane ratna odskočna daska. Borimo se za mir... ne za učešće Grčke u ratu!", navodi se u saopštenju sindikata objavljenom na Fejsbuku.

Kamion sa teretom, koji je imao ispravnu dozvolu za transport, zadržale su lučke vlasti i pokrenuta je istraga o incidentu, navodi Rojters.

Za liderom sindikata je raspisan nalog za hapšenje, rekao je jedan od zvaničnika obalske straže.
Grčka je podržala pravo Izraela da se brani, nakon prošlogodišnjeg napada palestinskih militanata Hamasa iz Gaze ali je pozvala na hitan prekid vatre, nakon što je usledila izraelska kopnena ofanziva na palestinsku enklavu, kako bi se okončala, kako je saopšteno, "nezamisliva humanitarna katastrofa".

image