Svet

EU želi da proširi kazne protiv Maska

Brisel je navodno upozorio milijardera da bi mogao da u kazne zbog Iksa uključi i prihode od njegovih drugih preduzeća
EU želi da proširi kazne protiv MaskaGetty © Marc Piasecki / Contributor

EU bi mogla da targetira sva privatna preduzeća Ilona Maska prilikom određivanja visine novčane kazne zbog Iksa (bivši Tviter), prenosi "Blumberg" pozivajući se na izvore.

Brisel razmatra novčane kazne protiv Iksa od kada je bivši tehnološki car bloka, Tjeri Breton, optužio platformu da nije pravilno kontrolisala nezakonit sadržaj i da krši Zakon o digitalnim uslugama (DSA) EU iz 2022. Odluka o tome da li će se kazniti Iks sada leži na komesarki EU za konkurenciju Margreti Vestager.

"Blumberg" navodi da je Brisel nedavno upozorio Maska da trenutno razmatra da li bi prihodi iz njegovih drugih preduzeća "Spejs Iksa", "Neuralinka", "Boring kompanija" trebalo da budu uključeni u određivanje potencijalnih kazni protiv Iksa. Izvori kažu da prihodi "Tesle" neće biti uključeni u takve kalkulacije jer se radi o javnoj kompaniji koja nije pod punom kontrolom milijardera.

Prema DSA, EU može da kazni onlajn platforme novčanim kaznama do šest odsto njihovog godišnjeg globalnog prihoda ako proceni da nisu suzbijali nelegalni sadržaj ili dezinformacije.

"Blumbergovi" izvori navode da još uvek nije doneta konačna odluka o kažnjavanju Iksa, kao i da se još uvek razmatra visina potencijalne kazne. Takođe su naveli da platforma može u potpunosti da izbegne kazne ako se uskladi sa zahtevima bloka.

Iako Iks nije zvanično odgovorio na izveštaj, Mask je ranije obećao da će se žaliti na sve potencijalne novčane kazne DSA kroz "veoma javnu bitku na sudu, kako bi građani Evrope mogli da znaju istinu".

U avgustu, uoči intervjua sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom, Breton je takođe zapretio Masku da će se suočiti sa pravnim posledicama ako ne pojača cenzuru "štetnog sadržaja". Kao odgovor, milijarder je objavio mim, poručivši komesaru EU da "napravi veliki korak unazad i bukvalno se j**e u lice".

Otkako je kupio Tviter 2022. godine, Mask se obavezao da će platformu pretvoriti u transparentniji prostor koji je posvećen slobodi govora i lišen cenzure.

image