Leh Valensa: Neki su zaradili na rušenju Rusije i Ukrajine

Ukrajina će biti naterana na mir sa Rusijom, strahuje prvi postkomunistički predsednik Poljske

Prvi postkomunistički predsednik Poljske Leh Valensa poručio je u intervjuu za Radio slobodna Evropa da se plaši da će Ukrajina biti naterana na mir sa Rusijom.

"Neki su zaradili na rušenju Rusije i Ukrajine i zaradiće još na obnovi. A svet i susedi će ostati na istom mestu. Nakon mira, najkasnije za 15 godina, Rusija će se dići i ponovo će napasti. Dakle ništa nećemo rešiti takvom pobedom. Sindikat Solidarnost je rasturio Rusiju, odnosno Sovjetski Savez, i postao njen prijatelj. Zato što smo se borili drugačijim metodama. Zbog toga ratujući sa Rusijom treba primeniti metode Solidarnosti. To su vrlo jednostavne metode", kaže Valensa, dodajući da stare metode ratovanja, odnosno rakete i nukelarno oružje ne rešavaju ništa.

Uprkos tome što je ruski predsednik Vladimir Putin više puta isticao da Rusija nema imperijalističke namere prema Evropi, Valensa veruje da postoji opasnost da se trenutni sukob proširi izvan Ukrajine – na Baltičke zemlje i Poljsku.

Na pitanje li je Poljska spremna da se bori, on kaže da će se Poljska svakako boriti a da će on prvi ići u rat.

"Ali kakve šanse imamo? Nikakve. Da lepo izginemo", dodaje Valensa za RSE.

Bivši predsednik Poljske veruje i da bi, da Poljska i druge zemlje u regiji nisu postale članice NATO-a, "Putin napao Poljsku, a ne Ukrajinu".

"Međutim, Poljska je pronašla utočište u NATO-u i Evropskoj uniji. Postavlja se drugo hipotetičko pitanje kako bi se Ukrajina ponašala ako bi Poljska, kao zemlja koja nije članica NATO-a, bila napadnuta. U poslednjem trenutku sam se sa Poljskom sklonio pod okrilje NATO-a. Ja sam to izdejstvovao", hvali se Valensa i dodaje daje upravo on "na brutalan način" ubedio Klintona da Poljsku prime u NATO.

Putin je, uverava on, pogrešio jer je mobilisao svet protiv sebe.

"Imamo šansu da uradimo to što ja onda nisam mogao. Da uspostavimo neki red u Rusiji. Međutim, ne možemo da vojnički porazimo Rusiju, da ostvarimo neku dramatičnu pobedu, već to treba da uradimo političkim putem", zaključuje on.