Svet

U Ukrajini ponovo razmatraju spuštanje starosne granice za mobilizaciju?

Ako neko sa 21 godinom može da postane poslanik, onda sa 20 godina sigurno može da postane i vojnik, kaže jedan od poslanika Rade
U Ukrajini ponovo razmatraju spuštanje starosne granice za mobilizaciju?Getty © Anadolu / Contributor

U Radi Ukrajine ponovo se razmatra spuštanje starosne granice za mobilizaciju, javljaju ruski mediji, navodeći da je jedan od poslanika Roman Kostenko pozvao da se izglasa da i momci od 20 godina mogu da idu na front.

"Ako je ustavom određeno da čovek sa 21 godinom može da postane poslanik, onda sa 20 godina on sigurno može da postane vojnik", rekao je Kostenko.

Kako je dalje naveo, o ovoj temi se aktivno razgovara iza kulisa, a Amerikanci, kako kaže, imaju sumnje u vezi sa mobilizacijom.

"Kažete da imate problem s mobilizacijom? Zašto se u svim zemljama regrutuju momci kada napune 18 godina, a kod vas od 25. godine? To znači da nemate problema sa mobilizacijom. Ili se plašite da donosite kardinalne odluke", rekao je Kostenko, prepričavajući razgovore sa američkim partnerima. 

Podsetimo, poslednji zakon o jačanju mobilizacije u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja. Dokument obavezuje sve koji su dužni da služe vojni rok da ažuriraju svoje podatke u vojnom registru u roku od 60 dana od kako su izmene zakona stupile na snagu. 

image