Svet

Šolc Erdoganom u Istanbulu: Istražujemo opcije za okončanje sukoba u Ukrajini

Erdogan je povodom situacije na Bliskom istoku rekao da sve dok su izraelski napadi na Pojas Gaze i Liban u toku, mir nije moguć
Šolc Erdoganom u Istanbulu: Istražujemo opcije za okončanje sukoba u Ukrajini© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Nemački kancelar Olaf Šolc je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu izjavio da se istražuju mogućnosti za zaustavljanje oružanog sukoba u Ukrajini, prensoe RIA Novosti.

"Mi podržavamo Ukrajinu da bi mogla da se brani, i ona može da se osloni na nas. Istovremeno pokušavamo da istražimo opcije da osiguramo da se ovaj sukob završi", rekao je Šolc.

On je govorio i o snabdevanju Turske borbenim avionima "jurofajter", rekavši da je taj projekat koji je inicirala Velika Britanija još u "ranoj fazi". 

"To je nešto što će nastaviti da se razvija", rekao je Šolc odgovarajući na pitanje o potencijalnim isporukama aviona Turskoj, preneo je Rojters.

Erdogan je na konferenciji za novinare ocenio da sve dok su izraelski napadi na Pojas Gaze i Liban u toku, mir na Bliskom istoku nije moguć.

On je osudio tekuću humanitarnu krizu, istakavši hitnost trajnog prekida vatre, isporuku humanitarne pomoći i potrebu za međunarodnim pritiskom na Izrael, prenosi turski "Anjuz".

"Sve dok masakri u Palestini i Libanu traju, (mir) će biti nemoguć za naš region i šire. Očekujemo da svi politički akteri preuzmu inicijativu i zaustave agresivnu politiku Izraela", istakao je turski predsednik.

Erdogan je rekao da je u izraelskim napadima ubijeno više od 50.000 ljudi, uključujući žene, decu i starije osobe.

Turski lider i Šolc su razgovarali i o saradnji unutar NATO-a, saradnji u bezbednosnoj industriji, kao i očekivanjima Ankare od EU, uključujući viznu liberalizaciju za turske državljane.

Erdogan je, takođe, izrazio zabrinutost za više od 3,5 miliona osoba turskog porekla koje žive u Nemačkoj, upozorivši da jačanje krajnje desnice i islamofobije u Evropi.

Ankara je prošle godine saopštila da je u pregovorima sa članicama konzorcijuma Britanijom i Španijom, u vezi kupovine aviona "jurofajter tajfuns", ali se Nemačka protivila toj ideji.

Od tada se Turska žalila na nedostatak napretka po tom pitanju, zbog negodovanja Berlina.

image