Svet

Ministri odbrane G7 pružili podršku misiji UNIFIL-a u Libanu

Ministar odbrane Italije Gvido Krozeto rekao je na konferenciji za novinare da G7 snažno podržava potrebu za hitnim prekidom vatre, oslobađanjem svih talaca i značajnim povećanjem priliva humanitarne pomoći civilnom stanovništvu
Ministri odbrane G7 pružili podršku misiji UNIFIL-a u Libanu© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Ministri odbrane država G7 danas su u zajedničkoj završnoj deklaraciji izrazili zabrinutost zbog rizika od dalje eskalacije u Libanu i uputili podršku misiji UNIFIL-a u toj zemlji.

"Izražavamo zabrinutost zbog svih pretnji bezbednosti UNIFIL-a. Bezbednost mirovnih snaga je dužnost svih strana u sukobu. Takođe ponavljamo važnost podrške UNIFIL-a i libanskih oružanih snaga u njihovoj ulozi da obezbede stabilnost i bezbednost Libana", navodi se u deklaraciji.

Ministar odbrane Italije Gvido Krozeto rekao je na konferenciji za novinare da G7 snažno podržava potrebu za hitnim prekidom vatre, oslobađanjem svih talaca i značajnim povećanjem priliva humanitarne pomoći civilnom stanovništvu, prenosi Ansa.

On je istakao da ministri odbrane G7 pozivaju na hitno političko rešenje o dve države, koje garantuje bezbednost i stabilnost "i za Izrael i za palestinski narod".

"Izražavamo zabrinutost zbog intenziviranja vojne saradnje Kine i Rusije, kao i zbog nastavka razvoja nuklearnog programa Severne Koreje koji predstavlja direktnu pretnju međunarodnom miru", rekao je Krozeto.

G7 je međunarodna organizacija koja okuplja sedam razvijenih zemalja sveta: SAD, Kanadu, Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Italiju i Japan.

Okupljanje u Napulju predstavlja prvi ministarski sastanak organizacije posvećen odbrani, a održava se u trenutku kada se Zapad suočava sa sukobom u Ukrajini i sukobima na Bliskom istoku između Izraela i njegovih regionalnih protivnika.

image