Ruski milijarderi tuže EU

Sankcionisani ruski oligarsi osporavaju nalog Unije da prijave svu imovinu

Sankcionisani ruski milijarderi, uključujući Mihaila Fridmana i Petra Avena, odlučili su da se suprotstave Evropskoj uniji, pošto su osporili njen nalog da prijave svu imovinu – od luksuznih vila do bankovnih računa, prenosi "Blumberg".

Imovinu je trebalo da prijave u roku od šest sedmica ili da se suoče s krivičnim gonjenjem.

Tužbe Evropskom sudu pravde usledile su nakon julskog ultimatuma EU ruskim milijarderima čijoj imovini preti zamrzavanje u okviru sankcija Ruskoj Federaciji zbog rata u Ukrajini.

Fridman i Aven tužili su Uniju zajedno sa suosnivačem investicione firme "Leter van holdings" Germanom Khanom. Zasebnu tužbu podneli su Genadij Timčenko i njegova supruga.

Timčenkovi advokati tvrde da je EU odredila tako kratak rok kako bi lakše mogla da konfiskuje njihovu imovinu. Takođe, naveli su i da spisak imovine nije neophodan da bi se sankcije sprovele.

Aven, Fridman i Kan istakli su u svojoj tužbi da EU nije imala pravni osnov da nametne takve zahteve za popis imovine.

Evropska unija opisuje Petra Avena kao oligarha koji je među najbližim predsedniku RF Vladimiru Putinu, a Mihaila Fridmana kao pokretača Putinovog užeg kruga. Njih dvojica su osnovali "Alfa banku", najveću privatnu banku u Rusiji.

Avenovo bogatstvo se procenjuje na 4,8 milijardi dolara, a Fridmanovo – 12,6 milijardi dolara.