Svet

Kijev priziva treći svetski rat: "Plan pobede" Zelenskog je manje od ništa

Nakon nekoliko nedelja propagande o takozvanom planu pobede, bivši komičar Zelenski konačno je otkrio svoju "veliku ideju", ali to je predstavljalo samo lošu šalu koja promoviše rat i odvraća nas od mira i diplomatije, piše u uvodniku sajt "Fond strateške kulture"
Kijev priziva treći svetski rat: "Plan pobede" Zelenskog je manje od ništaGetty © Photo by Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images

Zelenski, koji je pre nekoliko meseci otkazao izbore, nije legalno izabrani predsednik Ukrajine, kako to tvrde zapadni mediji, već samo vođa fašističke hunte u Kijevu, koja je zapadne poreske obveznike već koštala stotine milijardi dolara, a Ukrajince neviđenih patnji i na stotine hiljada izgubljenih života.

On je prošlog meseca izneo "plan pobede" američkom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, a sa ovim "planom" je upoznao i predsedničke kandidate Kamalu Haris i Donalda Trampa, s tim što ovaj poslednji nije izgledao posebno impresioniran.

Nakon nekoliko nedelja propagande o takozvanom planu pobede, bivši komičar Zelenski konačno je otkrio svoju "veliku ideju", ali to je predstavljalo samo lošu šalu koja promoviše rat i odvraća nas od mira i diplomatije, piše u uvodniku sajt "Fond strateške kulture".

Razgovor o "planu pobede" Zelenskog samo produžava agoniju ukrajinskog naroda. Kijevski režim je tek "prljavi ostatak", koji mora da završi kao i njegovi prethodnici, nemački nacisti.

Videti Zelenskog kako sedi za okruglim stolom sa evropskim političarima, nastavlja ovaj sajt, bilo je farsa. Za to vreme, imamo priliku da gledamo "kako ruske snage melju ostatke kijevskih vojnika i NATO plaćenika na istoku Ukrajine".

Ova čudna marioneta kijevskog režima, Zelenski, jednostavno nema šta da ponudi. Sve se svodi na molbe Zapadu za još oružja i novca, za raketama dugog dometa kojima bi Kijev gađao rusku teritoriju i na pristupanje Ukrajine NATO-u. To smo već gledali mnogo puta. Međutim, vrhunac ludila predstavlja zahtev Zapadu da neonacistički režim u Kijevu dobije nuklearne bojeve glave. 

"Plan" Zelenskog za treći svetski rat

U objavi na društvenoj mreži Fejsbuk, mađarski premijer Viktor Orban nazvao je plan Zelenskog "smešnim i više nego zastrašujućim". Zapravo, dodao je Orban, to je "očajničko kockanje, koje priziva početak trećeg svetskog rata".

Mađarski premijer pozvao je EU da promeni strategiju u ratu u Ukrajini, da "zaključi primirje i pristupi neodložnim mirovnim pregovorima".

EU mora da "sa ratne strategije pređe na mirovnu strategiju", saopštio je Orban, dodajući da je "Ukrajina već izgubila rat protiv Rusije". "Pozvaću smesta nemačkog kancelara i francuskog predsednika da što pre počnu pregovore sa Rusijom u ime cele EU kako bismo našli izlaz iz ove situacije", dodao je mađarski premijer.

Ranije je Orban nazvao "politiku EU samoubilačkom", jer na ekonomske izazove i uspon istočnih, azijskih sila reaguje panično, formiranjem blokova. "Ovakav razvoj događaja podseća na Hladni rat, trenutna ekonomska situacija je slična i mogla bi da ima slične posledice", rekao je premijer, prenosi sajt "Nju istern autluk".

Orban je jasno stavio do znanja da Mađarska odbija da pristupi zapadnom bloku i da teži "ekonomskoj neutralnosti": "Mađarska se neće pridružiti nijednom bloku. Cilj Mađarske je da održi žive i jake trgovinsko-ekonomske odnose i sa zapadnim i sa istočnim ekonomskim blokom."

Da se približava trenutak u kome će pregovori postati neminovni, smatra i mađarski sajt "Remiks njuz": "Većina Nemaca želi da kancelar Šolc nastavi razgovore sa Putinom o okončanju rata u Ukrajini. Skoro šezdeset odsto Nemaca želi da uoči samita G20 sledećeg meseca u Rio de Žaneiru Šolc započne pregovore sa Putinom, pokazuju nove ankete."

Ukoliko kancelar Olaf Šolc započne razgovore sa ruskim predsednikom Putinom, biće to prvi put posle skoro dve godine ćutanja.

Prema anketi koju je objavio JuGov (YouGov), samo 26 odsto Nemaca se protivi pregovorima. Istočni Nemci prednjače u zahtevu za povratak dijalogu sa Moskvom: 68 odsto ispitanika podržava ovu ideju, u poređenju sa 19 odsto, koji se tome protive.

 „'Cajt onlajn' tvrdi da bi još jedan telefonski razgovor mogao da bude održan sledećeg meseca, pre samita G20 u Rio de Žaneiru", prenosi mađarski sajt.

Prošlog meseca, kancelar Olaf Šolc je izrazio spremnost da ponovo započne mirovne pregovore sa Putinom, ali do sada nije pozvao Putina. "Mislim da je došlo vreme da razgovaramo o tome kako da izađemo iz ove ratne situacije", rekao je Šolc, dodajući da je mir možda bliži nego što se sada čini. 

SAD i njihovi saučesnici moraće da priznaju katastrofalni poraz

U međuvremenu, Ukrajina je razorena, sa više od 600.000 poginulih ukrajinskih vojnika, u proksi ratu u kome je NATO, predvođen SAD, pokušala da porazi Rusiju, prenosi sajt "Fond strateške kulture".

Čak i u zapadnim medijima se pojavljuju priznanja da se ovaj rat pokazao kao katastrofalan poraz za NATO.

Ovaj sukob nikada nije ni trebalo da se desi, dodaje ovaj sajt. Rusija je ponudila sveobuhvatan paket predloga još krajem 2021. zbog zabrinutosti usled širenja NATO-a i zapadnog promovisanja neonacističkog pokreta u Ukrajini. Razumni pokušaj diplomatije Moskve su arogantno odbacile SAD, smatrajući da će putem rata postići vojni i strateški poraz Rusije.

Umesto za diplomatiju, zapadne sile su se opredelile za rat. Zemlje koje je Rusija prisajedinila sasvim sigurno neće biti vraćene, jer one predstavljaju istorijske ruske teritorije.

Kijevski režim je izgubio pravo da pregovara sa Moskvom, napominje "Fond strateške kulture". Rusija sada silom razbija kijevski režim i njegove želje da postane deo NATO-a.

Na kraju, SAD i njihovi saučesnici u NATO-u moraće da priznaju da su njihove zločinačke mahinacije u Ukrajini doživele poraz, zaključuje "Fond strateške kulture". Rat se mora okončati tako što će Zapad prihvatiti opravdane zahteve Rusije i to pod njenim uslovima. To se moglo uraditi na lakši način, diplomatskim putem, ali Zapad je izabrao teži put.

Američki i evropski lideri treba da shvate da su njihove ratne fantazije završene: "A to, između ostalog, znači da prema Rusiji treba da se odnosimo sa poštovanjem koje ona zaslužuje."

Kada je Sovjetski Savez pobedio nacističku Nemačku 1945. godine, to je bila ogromna pobeda, ali, kako je na tragičan način pokazala istorija, ona nije svetu donela mir, jer to nije bio kraj zapadnog imperijalizma. Zver se iznova vratila, zaključuje ovaj sajt, i to u vidu neonacističke hunte, NATO, EU i, naravno, SAD.

image