Svet

Asanžov otac zahvalio predsedniku Rusije: Putin je prvi lider koji je stao u zaštitu Džulijana

Otac osnivača "Vikiliksa" stigao je juče u Moskvu na poziv BRIKS Asocijacije novinara
Asanžov otac zahvalio predsedniku Rusije: Putin je prvi lider koji je stao u zaštitu DžulijanaGetty © Johannes Simon / Stringer

Otac osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, Džon Šipton, rekao je danas za RIA Novosti da je zahvalan ruskom lideru Vladimiru Putinu na tome što je kao prvi svetski lider javno stao u zaštitu Džulijana. 

"Vaš predsednik Vladimir Putin 2012. je bio prvi šef države koji je branio Džulijanove interese kao izdavača i građanina. U to vreme, kada su Džulijana proklinjali, kada su mu bile upućivane laži i klevete, V. V. Putin je branio njegove interese kao izdavača i novinara. Zbog toga izražavam svoju naklonost vašem predsedniku", rekao je Šipton, koji je sinoć doputovao u Moskvu na poziv BRIKS Asocijacije novinara.

On je rekao da Zapad pokušava da isprovocira obojene revolucije širom postsovjetskog prostora.

Šipton je istakao da informacije koje je projekat njegovog sina objavljivao nekoliko godina pokazuju kako se "američka imperija infiltrira u države koje želi da ima kao vazale", ili pokušava da ih uništi.

"Možemo jasno da vidimo šta se može uraditi sa državom ako se kontrolišu informacije koje ljudi dobijaju, kroz seriju obojenih revolucija koje se dešavaju u ruskom okruženju, u Ukrajini, a zamalo su se dogodile u Belorusiji, Kazahstanu i Gruziji i tako dalje", rekao je on.

Prema njegovim rečima, revolucije u boji sprovode nevladine organizacije, novinske organizacije i novinari, koji su navikli da podrivaju stabilnost zemalja.

Džulijan Asanž je, podsetimo, nedavno pušten na slobodu, a tokom svog prvog obraćanja on je izjavio da je na slobodi samo zato što se izjasnio "krivim za novinarstvo". Rekao je i da je CIA imala plan da ga kidnapuje i ubije u Londonu, dok su njegove pristalice u Evropi bile izložene hakerskim napadima.

"Na meti su bili i moja supruga i moj mali sin. Poseban agent CIA je bio određen da stalno nadgleda moju ženu i data su uputstva da se uzme uzorak DNK iz pelena mog šestomesečnog sina", rekao je tom prilikom Asanž.

image