Svet

Predsednik UAE stigao u Moskvu, razgovarao sa Putinom

Predsednik UAE će nakon boravka u ruskoj prestonici otići na samit BRIKS-a, koji će se održati u Kazanju od 22. do 24. oktobra. UAE su početkom ove godine postali član tog formata
Predsednik UAE stigao u Moskvu, razgovarao sa Putinom© Tanjug/Artyom Geodakyan, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed bin Zajed al Nahjan doputovao je u zvaničnu posetu Moskvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Putin se Al Nahjanu zahvalio na poseti Moskvi, uz napomenu da odnosi dve zemlje odgovaraju nivou strateškog partnerstva.

Predsednik UAE je tokom sastanka sa svojim ruskim kolegom rekao je da vidi veliku perspektivu u saradnji Moskve i Abu Dabija.

"Pomenuli ste da trgovinski promet između naših zemalja u poslednje vreme nije dostigao nivo koji smo želeli, ali moja poseta Rusiji je odličan dokaz da nas mnogo toga tek čeka", rekao je on.

Al Nahjan je istakao je da se mnoga pitanja između Moskve i Abu Dabija mogu rešiti zahvaljujući njegovim dobrim odnosom sa ruskim predsednikom.

"Naš lični odnos nam omogućava da rešimo mnoga pitanja", rekao je predsednik UAE tokom sastanka sa Putinom.

Tokom zvaničnih pregovora zakazanih za ponedeljak, lideri će razgovarati o odnosima dve zemlje i izgledima za razvoj saradnje između Rusije i Emirata.

Pored toga, Putin i Al Nahjan će razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima na međunarodnom planu, uključujući situaciju na Bliskom istoku i u Severnoj Africi.

Predsednik UAE će nakon toga učestvovati na samitu BRIKS-a, koji će se održati u Kazanju od 22. do 24. oktobra. UAE su početkom ove godine postali član tog formata.

Al Nahjan je poslednji put bio u Rusiji u junu prošle godine. Tada su se on i Putin sastali na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

image