Svet

Lula da Silva neće otputovati u Rusiju na samit BRIKS-a zbog povrede glave

Lula da Silva je juče zbrinut u bolnici nakon što je posekao glavu u svojoj rezidenciji u Braziliji, navodi se u medicinskoj dokumentaciji koju je objavila vlada
Lula da Silva neće otputovati u Rusiju na samit BRIKS-a zbog povrede glave© Tanjug/AP Photo/Julia Demaree Nikhinson

Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva otkazao je danas planirano putovanje u Rusiju na godišnji samit BRIKS-a koji počinje u utorak, nakon što je zadobio povredu glave u svojoj kući.

Lula da Silva (78) je juče zbrinut u bolnici nakon što je posekao glavu u svojoj rezidenciji u Braziliji, navodi se u medicinskoj dokumentaciji koju je objavila vlada, preneo je "Blumberg".

Dodaje se da su lekari koji su procenjivali zdravstveno stanje predsednika Brazila preporučili da izbegava putovanja na velike udaljenosti, ali su rekli da može da obavlja ostale dužnosti.

Vlada je u saopštenju navela da će predsednik Brazila učestvovati na samitu zemalja BRIKS-a putem video poziva i obaviti svoj uobičajeni raspored ove nedelje.

Ovogodišnji, 16. po redu samit BRIKS-a biće održan u Kazanju u Rusiji od 22. do 24. oktobra.

Domaćin samita biće ruski lider Vladimir Putin, a među učesnicima će biti predsednik Kine Si Đinping, indijski premijer Narendra Modi, iranski predsednik Masud Pezeškijan, predsednici Egipta i Južne Afrike Abdel Fatah el Sisi i Siril Ramafosa, kao i prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman.

BRIKS je osnovan 2006. godine, a grupu su prvobitno činile Brazil, Rusija, Indija i Kina. Južnoafrička Republika je član BRIKS-a od 13. aprila 2011. godine.

Od 1. januara ove godine, članice BRIKS-a su postale i Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE.

image