Dva člana posade proglašena mrtvima posle pada mlaznjaka u državi Vašington

Mlaznjak EA-18G "grouler" iz Eskadrile za elektronske napade srušio se istočno od planine Renije

Dva člana posade koja su nestala nakon pada borbenog aviona na planinskom terenu u Vašingtonu tokom rutinskog trenažnog leta proglašena su mrtvima, saopštila je američka mornarica.

Mlaznjak EA-18G "grouler" iz Eskadrile za elektronske napade srušio se istočno od planine Renije u utorak popodne, navela je Mornarička vazduhoplovna stanica Vidbej ajland, preneo je AP.

Timovi za pretragu, uključujući helikopter MH-60S američke mornarice, pokušali su da pronađu posadu i mesto pada.

Vojnici specijalnih vojnih snaga obučeni za planinarenje, spasavanje i tehničku komunikaciju dovedeni su da bi stigli do olupine, koju je u sredu locirala posada iz aviona na oko 1.828 metara u udaljenoj, strmoj i gusto šumovitoj oblasti istočno od planine Renije, rekli su zvaničnici.

Uzrok pada aviona se još istražuje.

EA-18G "grouler" je američki vojni avion za elektronsko ratovanje, koji je razvijen na osnovi F/A-18F "super hornet".

Ovaj avion je opremljen naprednim sistemima za ometanje i prikupljanje obaveštajnih podataka, što mu omogućava da ometa neprijateljske radare i komunikacije, kao i da zaštiti svoje saveznike tokom borbenih operacija.
"Grouler" može da nosi različitu vrste opreme i municije, uključujući rakete i druge sisteme za elektronsko ratovanje.

U službi je od 2009. godine i igra ključnu ulogu u modernim vojnim operacijama, omogućavajući superiornost u elektromagnetnom spektru.