Umro Fetulah Gulen, Erdoganov najveći protivnik

Prema nezvaničnim navodima medija, Gulen je umro u bolnici u Pensilvaniji

Najveći protivnik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Fetulah Gulen umro je u Sjedinjenim Američkim Državama gde je živeo poslednjih 25 godina, objavio je Rojters pozivajući se na izveštaje televizije NTV i druge turske medije.

Vest o njegovoj smrti još nije zvanično potvrđena, a kako prenosi "Turki tudej" Gulen je navodno preminuo u bolnici u Pensilvaniji.

Dodaje se da je on poslednjih godina bio narušenog zdravlja.

Fetulah Gulen, nekadašnji imam, izgradio je moćan islamski pokret u Turskoj i šire, ali je svoje poslednje godine proveo optužen da je organizovao pokušaj puča protiv turskog predsednika Erdogana 2016, optužbe koje je on negirao, navodi Rojters.

Osnovao je pokret "Hizmet" koji se opisuje kao jedna od najvećih islamskih civilnih organizacija, baziranih na verskim uverenjima. 

Kod kuće u Turskoj, Gulenov pokret proglašen je za terorističku organizaciju nakon neuspelog pokušaja puča u kojem je učestvovalo oko 10.000 pripadnika turske vojske, a za koji se ukazivalo da iza njega stoji Gulenov pokret.

Njegova organizacija nazvana je "Fetulahistička teroristička organizacija" (FETO), a za samog Gulena turske vlasti navode da je "multimilijarder, štićenik američkih administracija, direktno povezan sa saudijskim režimom i blizak prijatelj Izraela, koji je postao persona non grata u Turskoj".