Svet

Istaknutom demokrati se ne sviđa lutrija za birače: Šapiro traži da Maska ispita policija

U izvlačenju vrednom milion dolara mogu da učestvuju oni koji potpišu peticiju koja podstiče republikance u ključnim državama da se registruju za glasanje. Mask je najavio da će nagradna igra trajati do dana izbora 5. novembra
Istaknutom demokrati se ne sviđa lutrija za birače: Šapiro traži da Maska ispita policijaGetty © Michael Swensen / Stringer

Guverner Pensilvanije Džoš Šapiro predložio je policiji da istraži postupke Ilona Maska nakon što je tehnološki milijarder organizovao neku vrstu lutrije u kojoj želi da dodeli biračima po milion dolara, u cilju podrške kampanji za kandidata republikanaca Donalda Trampa.

Mask je u subotu najavio da će svaki dan davati milion dolara registrovanim biračima u ključnim državama ako potpišu njegovu peticiju o odbrani "slobode govora i prava na nošenje oružja". Prvi ček uručen je dobitniku u subotu, a dobio ga je Džon Dreher tokom mitinga u Harisburgu u Pensilvaniji.

U izvlačenju vrednom milion dolara mogu da učestvuju oni koji potpišu peticiju koja podstiče republikance u ključnim državama da se registruju za glasanje. Mask je najavio da će nagradna igra trajati do dana izbora 5. novembra.

Šapiro, bivši generalni državni tužilac i istaknuti demokrata, nazvao je Maskove postupke "duboko zabrinjavajućim". 

"Mislim da postoje ključna pitanja o tome kako on troši novac u ovoj trci. To je nešto čime bi mogli da se pozabavi organi za sprovođenje zakona. Mask ima pravo da može da izrazi svoje stavove. Ne poričem mu to, ali kada počnete da 'ubacujete' ovu vrstu novca u politiku, mislim da to postavlja ozbiljna pitanja na koja bi ljudi možda želeli da dobiju odgovore", rekao je Šapiro za En-Bi-Si.

Tehnološki mogul počeo je otvoreno da podržava Trampa nakon što je bivši predsednik za dlaku preživeo pokušaj ubistva u julu. Poslednjih meseci, Mask je donirao 75 miliona dolara preko komiteta za političku akciju "Amerika PAK".

U poslednje dve nedelje predizborne kampanje, ankete pokazuju da se Haris i Tramp trenutno bore za pobedu u saveznim državama Arizona, Džordžija, Mičigen, Pensilvanija, Severna Karolina i Nevada, koje bi mogle biti ključne za obezbeđivanje pobede u izbornoj noći.

image