Zvanična Moskva poručila: Saradnja sa Severnom Korejom nije usmerena protiv Seula

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo je ranije ruskog ambasadora kako bi izrazilo protest zbog navodnog slanja severnokorejskih trupa koje bi trebalo da budu raspoređene u Ukrajini u sastavu ruskih snaga

Saradnja između Rusije i Severne Koreje je u skladu sa međunarodnim pravom i nije usmerena protiv bezbednosnih interesa Južne Koreje, saopštio je danas ruski ambasador u Seulu Georgij Zinovjev.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje pozvalo je ranije ruskog ambasadora kako bi izrazilo protest zbog navodnog slanja severnokorejskih trupa koje bi trebalo da budu raspoređene u Ukrajini u sastavu ruskih snaga, prenela je agencija Jonhap.

Na sastanku sa prvim zamenikom južnokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Hong-kyunom, Zinovjev je rekao da Moskva i Seul imaju suprotstavljene stavove o uzrocima tenzija na Korejskom poluostrvu, navodi Rojters.

Obaveštajna služba Južne Koreje saopštila je prošle nedelje da je Severna Koreja poslala 1.500 pripadnika specijalnih trupa na daleki istok Rusije na obuku i aklimatizaciju u lokalnim vojnim bazama, navodeći da će oni verovatno biti raspoređeni u sastav ruskih snaga u Ukrajini.