Visoki start pred predsedavanje Poljske EU: Sankcije Moskvi ne funkcionišu, uvedimo sankcije

U januaru Mađarska ustupa predsedavanje EU Poljskoj, a Varšava je već nagovestila da želi da iskoristi svoj šestomesečni mandat kako bi pooštrila dotok ruskog goriva

Članice Evropske unije žele da u januaru ožive diskusije o tome kako da utiču na rusku ekonomiju, prenosi "Politiko" pozivajući se na stavove diplomata EU sa kojima su razgovarali.

Kako se dodaje, u januaru Mađarska ustupa predsedavanje EU Poljskoj, a Varšava je već nagovestila da želi da iskoristi svoj šestomesečni mandat kako bi pooštrila dotok ruskog goriva na kontinent, navodi se u tekstu.

"Uvoz ruskih energenata (se povećava). Ovo je loš znak. Moramo to da rešimo", rekao je poljski ministar za klimu i životnu sredinu Kšištof Bolesta prošle nedelje na sastanku ministara u Luksemburgu.

EU je već uvela ograničenja na rusku naftu i značajno smanjila kupovinu gasa iz gasovoda. Ali, kako ističe "Politiko" postoje brojne dobro poznate "rupe u sankcijama" koje Moskva iskorišćava, kao i rastuća flota tankera koji se teško mogu pratiti, a koji i dalje prodaju ruska fosilna goriva širom sveta.

Bloku je neophodno da "preispita svoju strategiju sankcija kako bi poboljšao njihovu primenu — a poljsko predsedavanje svakako pruža dobru priliku za to", rekla je ekonomista i ekspert za sankcije na Međunarodnom institutu za strateške studije Marija Šagina.

Prema diplomatama i zvaničnicima, mađarski premijer Viktor Orban je iskoristio predsedavanje svoje zemlje da praktično zaustavi razgovore o sankcijama. Sada, zemlje članice traže od Poljske da oživi ova pitanja.

"Nadamo se da će sva pitanja koja su postala taoci nekonstruktivnog blokiranja Mađarske biti rešena sa neophodnom hitnošću", istakao je neimenovani diplomata za "Politiko".

Drugi diplomata čije ime takođe nije navedeno, rekao je da se mora prihvatiti da režim sankcija ne funkcioniše kako bi trebalo.

"Postoje problemi sa tečnim prirodnim gasom (LNG), postoje problemi sa naftom, postoje problemi sa određenim trgovinskim proizvodima", rekao je ovaj diplomata.

Ipak, da bi novi paket počeo sa primenom, Evropska komisija, izvršna vlast EU sa sedištem u Briselu, prvo treba da predloži mere za 27 zemalja članica bloka.

Najviši diplomata EU zadužen za sankcije, Dejvid O'Salivan, rekao je za ranije da će blok morati ponovo da razgovara o tome da li da proširi svoje sankcije Rusiji na strane podružnice kompanija iz EU. Diskusiju je obeležio oštar sukob između Nemačke, najvećeg izvoznika bloka, i drugih, manje industrijskih zemalja.

Poljaci takođe žele da iskoriste svoje predsedavanje kako bi se zalagali za veću transparentnost o tome koliko ruskog fosilnog goriva tačno ulazi u EU, a ta inicijativa ima značajnu podršku članica, kako se navodi u tekstu.

Očekuje se da će budući paketi sankcija biti usmereni na zaobilaženje postojećih ograničenja, poput gornje granice cene nafte koja se pokazala prilično poroznom. Bilo kakve nove sankcije bi takođe morale da prevaziđu mađarsko protivljenje.