Džil protiv Kamalinog (o)smeha: Pukotine u odnosu Bajden-Haris

Spekuliše se da Bajdenovi zdušno rade na podrivanju Kamale Haris. Jedno "je***e se" svima koji su naterali predsednika SAD da odustane od trke za drugi mandat

Biću vrlo jasna, moj predsednički mandat neće biti nastavak Bajdenove politike, poručila je nedavno, uz nezaobilazan smeh, kandidatkinja demokrata Kamala Haris.

Izjava večito nasmejane potpredsednice SAD deluje pomalo čudno. Naročito ako se uzme u obzir da je do skora izjavljivala da za protekle četiri godine na čelu administracije ništa ne bi menjala.

Znači li to da se Harisova odriče svog minulog rada? Ili pokušava da republikancima uskrati municiju za napade poput nerešenog pitanja migranata i južne granice, ili skoka troškova života, ili trome reakcije na uragane? Ili je ljuta na svog šefa što u poslednje vreme deluje kao da je "baca pod autobus" svojim javnim nastupima?

Novinari, političari i "poznavaoci prilika" spekulišu da Džo i Džil Bajden zdušno rade na podrivanju kampanje Harisove, koja sve više deluje kao da je na klimavim nogama.

Dve nedelje pre izbora, ankete pokazuju da "medijska ofanziva" Harisove (pokrenuta posle relativno dobrog nastupa na predsedničkoj debati) nije urodila plodom. Zaostaje u kolebljivim državama za bivšim predsednikom i kandidatom republikanaca Donaldom Trampom, dok se prednost koju je imala u drugim državama topi.

Mnogi smatraju da se koren problema može potražiti još u prethodnim izborima, kada je Bajden izabrao Harisovu za svoju potpredsednicu. Odnosno, netrpeljivosti koju prva dama SAD Džil Bajden oseća prema njoj.

Naime, tokom unutarstranačkih izbora 2019. i debate u Majamiju, tadašnja senatorka iz Kalifornije kritikovala je Bajdena što se kao mladi senator 1970-ih protivio organizovanju autobuskog prevoza dece u rasno integrisane javne škole. Drugim rečima, optužila ga je za rasizam.

Bajden je, navodno, bio uvređen ali ga to nije sprečilo da je izabere za svoju potpredsednicu. (Mada, postoji priča i da je samog sebe saterao u ćošak zato što je, da bi dobio glasove crnaca, obećao da će za potpredsednika izabrati crnkinju). Za razliku od Bajdena, njegova supruga nikada nije prešla preko toga.

"Je*i se", poručila joj je posle skupa u Majamiju tada buduća prva dama. Od tog "sudbinskog" dana, odnos dve najvažnije žene u Bajdenovom životu (i karijeri) krenuo je nizbrdo.

Kada su, posle katastrofalne predsedničke debate, demokrate organizovale "puč" i naterale Bajdena da se povuče iz izborne trke, Džil Bajden se svim silama trudila da a) njen suprug ostane u trci i b) da Kamala Haris ne bude novi kandidat.

"SAD imaju milione ljudi. Zašto moramo da izaberemo onu koja je napala Džoa?", zavapila je prva dama.

Zli jezici kažu da se dr Džil Bajden "osladila" Bela kuća i činjenica da je ona, zapravo, gazda iste.

Još od Bajdenove kandidature 2020. se priča da njegova žena Džil u stvari stoji iza toga. Ona je uvek bila ambiciozna i sujetna — insistira da je zovu "doktorka" iako je njen doktorat iz pedagogije, a ne medicine, kaže za RT novinar i autor "Glasa iz Amerike" Nebojša Malić.

"Onda smo videli da ona, mimo svih propisa, predsedava sastancima kabineta umesto Bajdena, iako bi to trebalo da bude posao Kamale Haris. Jedna priča koju sam čuo je da su Bajden i Džil podržali Kamalinu kandidaturu kako bi napakostili stranci, kada je Bajden nateran da odustane u julu. Jer, kao, svi znaju da Kamala nije dovoljno ni pametna ni sposobna. Pa kad njih već bacaju pod autobus, neka povuku demokrate sa sobom. Oni to zvanično poriču, dabome, ali Džil se stvarno ponaša kao da Kamalu ne može očima da vidi. Dok je Bajden svojevremeno stavljao Trampov kačket i dvaput je nastupao u javnosti tačno kada je Kamala počinjala neke govore, pa je odvlačio pažnju medija od nje", podsetio je Malić.

"Džil je postala opsednuta moći i prestižom predsedništva i šta to znači za nju", rekao je jedan izvor britanskom "Dejli mejlu".

Isti izvor je ispričao da Džil Bajden ima svoju "himnu" još od januara 2022. kada je bend marinaca izveo originalnu kompoziciju "Fanfare za prvu damu" njoj u čast. Od tog momenta, numera se izvodi na zvaničnim nastupima prve dame.

"Ne radi se o Kamali niti o Džou. Više se radi o tome da se drži svog statusa prve dame. Ona ne želi da odustane od toga", rekao je izvor.

Uprkos animozitetu koji postoji između Harisove i dr Džil (koja insistira na tituli), bračni par Bajden javno je podržao Kamalinu kampanju. Uz povremeno "bockanje".

Tako je politički komentator Si-En-Ena Skot Dženings nedavno naveo da Bajden "bukvalno pokušava da uništi njenu kampanju" time što je rekao da je njegova potpredsednica "igrala važnu ulogu u svemu što je urađeno", uključujući i katastrofalnu reakciju Bele kuće na uragane Helena i Milton.

"Bajden joj je stavio lisice", rekao je Dženings. "On joj otežava bilo kakvo razdvajanje."

Bajden je takođe bocnuo Harisovu kada je javno pohvalio guvernera Floride Rona DeSantisa zbog svega što radi kako bi se ublažile posledice uragana. Nekoliko dana ranije, DeSantis i Harisova su se posvađali zato što joj se guverner nije javio pre nego što je uragan Milton pogodio tlo SAD.

"Kao istoričar i povremeni pisac imam utisak da su se u jednom trenutku u protekle dve nedelje Džo i Džil pogledali i pomislili: 'Znaš, bila bi sjajna zaostavština da Džo bude jedini koji je pobedio Trampa'," rekao je "Njuzviku" bivši predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič.

"I mislim da su stvari koje je uradio da bi je potkopao u poslednjih 10 dana prilično neverovatne, i ne mislim da je to slučajno", dodao je.

Čini se da su i demokrate svesne da je podrška Bajdenovih Kamali Haris zapravo bila - kako je to sročio Bajdenov megadonor Džon Morgan - jedno "je**te se svima koji su ga izgurali" i sada panično pokušavaju da nađu rešenje.

Dve nedelje pre izbora, čini se da od toga nema ništa. A običnim Amerikancima je dosta i predizborne kampanje i visoke politike, naročito u trenutku kada za sladoled moraju da izdvoje deset dolara. Morgan je ponudio i jednu moguću opciju - treću partiju. Do tada, kako je rekao, "neka Bog pomogne ovoj velikoj zemlji."