Svet

Francuski političar o korišćenju prihoda od ruske imovine: Sramna krađa!

Takvo raspirivanje sukoba osuđuje hiljade Ukrajinaca na sigurnu smrt, a podrazumeva i ulivanje novca u ultrakorumpiranu zemlju, naveo je Florijan Filipo
Francuski političar o korišćenju prihoda od ruske imovine: Sramna krađa!© Aurelien Morissard/IP3/Getty Images

Korišćenje prihoda od zamrznute imovine Ruske Federacije je sramna krađa, izjavio je lider francuske partije Patrioti Florijan Filipo.

Prethodno je francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu rekao da "Francuska namerava da Ukrajini isporuči 12 dodatnih haubica 'cezar' koristeći prihod od zamrznute ruske imovine u iznosu od 300 miliona evra".

"Pariz će isporučiti Kijevu 12 novih haubica 'cezar' zahvaljujući ruskoj imovini! To znači opremanje strane vojske umesto opremanja francuske, kojoj je to zaista potrebno. Krađa novca iz Rusije je suprotna međunarodnom pravu i svim principima", napisao je Filipo na Iksu.

Prema njegovim rečima, takvo raspirivanje sukoba "osuđuje hiljade više Ukrajinaca na sigurnu i nepotrebnu smrt", a takođe znači i ulivanje novca u "ultrakorumpiranu zemlju", dok francuska vlada planira da "osiromaši javne bolnice, zamrzne penzije, povuče lekove i poveća poreze na energiju".

"To je prava sramota koja se mora okončati. Ni centa više za Ukrajinu, nema više ni oružja", zaključio je Filipo.

Prošle nedelje je predstavljen francuski budžet za 2025. Vlasti planiraju da smanje državnu potrošnju za 40 milijardi evra u sledećoj godini, a planirano je da se dobije još 20 milijardi u okviru povećanja poreza.

Ranije je Lekornu izjavio da će vojna pomoć Ukrajini 2024. godine premašiti dve milijarde evra. On je takođe naveo da će isporuke lovaca obećanih Kijevu biti izvršene u prvom kvartalu 2025. godine.

Avioni će, kako je rekao, biti opremljeni novim naoružanjem vazduh-zemlja i podsetio da "Francuska nastavlja da obučava ukrajinske pilote i mehaničare".

image