Kako je Nevada postala kolebljiva država

"Eksplozija" nezavisnih kandidata čini predsedničku trku u ovoj pustinjskoj državi još neizvesnijom

Raznoliko, radničko i veoma nestalno biračko telo Nevade - teško za "kalupljenje" i još teže za anketiranje - dugo je zbunjivalo političke krugove Vašingtona.

Ove godine čini se da bi ova najmanja država na bojnom polju mogla da bude odlučujuća za pobedu Donalda Trampa ili Kamale Haris.

"Svako ko kaže da je siguran u to kako će Nevada glasati, izmišlja", rekao je "Politiku" anketar demokrata Mark Melman. "Neizvesnost vlada."

Promene državnog procesa registracije birača u državi i šire frustracije dvopartijskim sistemom u poslednje četiri godine izazvale su "eksploziju" nezavisnih kandidata, koji sada nadmašuju i demokrate i republikance.

Postoje scenariji u kojima bi Nevada i njenih šest elektorskih glasova mogli da odlučuju o ishodu predsedničke trke. Ako bi Kamala Haris izgubila Pensilvaniju, na primer, trebalo bi joj jedno južno i jedno zapadno "bojno polje", poput Nevade, da pobedi.

Nevada se nije "kolebala" još od Džordža Buša 2004. godine, a do 2022. demokrate su "države" lokalnu administraciju i imale dva mesta u Senatu i tri od četiri mesta u Predstavničkom domu. S tim što je ishod glasanja uvek bio "na ivici" i samo je sofisticirana operacija pokretanja birača da glasaju pomagala demokratama da glasanje prevagne u njihovu korist.

"Nevada nije plava (demokratska) država. Jedva je ljubičasta. Kada pogledate kandidate, trećina su demokrate, trećina republikanci i trećina nezavisni", kaže Ted Papajorge, sekretar i blagajnik Kulinarske unije, moćne sile u demokratskoj politici.

Nedavne ankete pokazuju da Donald Tramp vodi u takozvanim "kolebljivim" državama u poređenju sa Harisovom. Nevada je "crna kutija", kaže Leo Murijeta, direktor akcione grupe "Mejk d roud" koja motiviše latino birače da glasaju.