Svet

Čačkanje mečke: Litvanija poziva EU da pošalje trupe u Ukrajinu

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis pozvao je Brisel da pošalje trupe u Ukrajinu
Čačkanje mečke: Litvanija poziva EU da pošalje trupe u UkrajinuGetty © Tomas Ragina

Evropska unija bi trebalo da se vrati ideji o raspoređivanju trupa u Ukrajini, rekao je za "Politiko" litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

Diplomata smatra da Brisel treba da oživi razgovore o raspoređivanju snaga EU u Ukrajini kao odgovor na izveštaje o severnokorejskoj municiji i vojnicima koji navodno učestvuju u sukobu na strani Rusije.

"Ako se potvrde informacije o tome da su ruski odredi za ubijanje opremljeni severnokorejskom municijom i vojnim osobljem, moramo da se vratimo na ideju 'čizmama na terenu' i druge koje je predložio Emanuel Makron", rekao je Landsbergis.

Navode da Pjongjang šalje vojnike i opremu Rusiji prvobitno je izneo Vladimir Zelenski, uz zdušnu podršku Južne Koreje. Međutim, ni SAD ni NATO još nisu uspeli da potvrde nijedan od ovih izveštaja, dok je Moskva odbacila spekulacije kao "lažnu priču".

U međuvremenu, Makronovo kontinuirano odbijanje da isključi potencijalno raspoređivanje francuskih trupa u Ukrajinu više puta su kritikovali drugi lideri EU koji su tvrdili da bi takav potez doveo do ozbiljne eskalacije sukoba.

Istovremeno Brisel, navodno, razmatra mogućnost slanja mirovnih snaga u Ukrajinu nakon okončanja sukoba, navodi "Politiko". Bivši ambasador Vašingtona u Japanu Kenet Vajnštajn rekao je da bi takav potez pokazao da EU još uvek ima "ulog u igri".

"Ako će postojati DMZ (demilitarizovana zona) između Ukrajine i Rusije, moj predlog bi bio da se u njoj nalaze trupe EU — ne trupe NATO-a, a ne američke trupe", rekao je bivši diplomata, koji je sada predsedavajući vašingtonskog Instituta Hadson.

Jedan poslanik EU, koji je tražio da ostane anoniman, takođe je potvrdio "Politiku" da će se pitanje evropskih mirovnih snaga u Ukrajini "pokrenuti" nakon što se sukob završi.

Moskva je više puta upozoravala na upućivanje zapadnih snaga u Ukrajinu. Ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je da bi takav potez mogao da dovede do "ozbiljnog sukoba u Evropi i globalnog sukoba".

image