Iravani u pismu SB UN: Izjave Bajdena prećutno odobravanje vojne agresije Izraela

Predsednik SAD je u svojim izjavama otkrio da ima saznanja o tome kako i kada Izrael namerava da izvrši napad na Iran, a njegova izjava pokazuje eksplicitnu podršku SAD za agresiju na Iran, naveo je iranski ambasador pri UN

Iranski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Amir Said Iravani, u pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu i Savetu bezbednosti napisao je da su provokativne izjave predsednika SAD Džozefa Bajdena duboko uznemirujuće jer pokazuju prećutno odobravanje i otvorenu podršku SAD nezakonitoj vojnoj agresiji izraelskog režima protiv Irana.

Predsednik SAD je u svojim izjavama otkrio da ima saznanja o tome kako i kada Izrael namerava da izvrši napad na Iran, naveo je Iravani u pismu, prenela je Irna.

Prema njegovim rečima, ta zapaljiva izjava je duboko zabrinjavajuća, jer ukazuje na prećutno odobravanje i eksplicitnu podršku SAD za nezakonitu vojnu agresiju Izraela na Iran.

Takve primedbe, takođe, protivreče doslednim tvrdnjama SAD da podržavaju deeskalaciju u regionu, naveo je Iravani u pismu.

"Uključenost SAD, kroz pružanje tehničke ekspertize i naprednog naoružanja, uključujći sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane, Izraelu, što bi dodatno podstaklo i ohrabrilo Izrael da izvrši agresivne napade na Iran, učinilo bi američku vladu 'saučesnikom' u izraelskoj agresiji na Iran i njene posledice, jer su već bile saučesnik u tekućoj kampanji ratnih zločina i genocida usmerenoj na civile i civilnu infrastrukturu u Gazi i Libanu", istakao je on.

Iravani je kazao da će stoga SAD snositi punu odgovornost za svoju ulogu u podsticanju i omogućavanju bilo kakvih akata agresije Izraela protiv Irana, u flagrantnom kršenju osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, kao i za katastrofalne posledice po regionalni i međunarodni mir i bezbednost.

"Islamska Republika Iran poziva Savet bezbednosti da nedvosmisleno osudi ovu nepromišljenu provokaciju i zahteva da SAD, kao stalna članica, ispune svoje obaveze prema međunarodnom pravu i Povelji UN", naglasio je Iravani u pismu.

Obraćajući se novinarima na kraju posete Berlinu u subotu, Bajden je rekao da ima razumevanja za to kako i kada će Izrael uzvratiti na raketne napade Irana.