Svet

Indija i Kina postigle dogovor o granici

Ovakav razvoj događaja dolazi uoči samita BRIKS-a u Rusiji, gde bi Narendra Modi i Si Đinping mogli da imaju bilateralni sastanak
Indija i Kina postigle dogovor o graniciwww.globallookpress.com © © IMAGO/Hindustan Times

Indija je u ponedeljak saopštila da je postigla sporazum sa Kinom o patroliranju duž linije stvarne kontrole (LAC), čime je obeležen ključni napredak u četvorogodišnjem vojnom sukobu između dva suseda koja su i nuklearne sile.

Vest je potvrdilo indijsko Ministarstvo spoljnih poslova uoči posete indijskog premijera Narendre Modija Rusiji, gde će učestvovati na samitu BRIKS-a, a gde bi na marginama sastanka mogao da razgovara sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Vikrama Misrija, obe strane su se složile da nadgledaju oblast u Ladaku kako bi osigurale da nema kršenja. Sporazum je rezultat nekoliko rundi razgovora diplomatskim i vojnim kanalima u proteklih nekoliko nedelja. Dve strane će sada preduzeti sledeće korake u vezi sa ovim, rekao je Misri.

Nakon toga, indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar potvrdio je da su se dve strane vratile na situaciju koja je postojala duž LAC-a, granice između dve zemlje dugačke 3.500 kilometara, pre 2020. godine, kada su sukobi između njihovih trupa rezultirali pogibijom 20 indijskih i četiri kineska vojnika.

Proces razdruživanja sa Kinom je sada "završen", rekao je Džaišankar.

Ministar je istakao da je nedavni sporazum pozitivan pomak i rezultat strpljenja i uporne diplomatije, posebno u trenucima kada su mnogi odustajali. Ovo međusobno razumevanje o patroliranju pomoći će da se povrati mir i spokoj u pograničnim oblastima kakav je postojao pre 2020. godine, rekao je on.

"Nadajmo se da ćemo moći da se vratimo tom miru i spokoju", dodao je indijski zvaničnik.

Iz Pekinga nije bilo trenutne potvrde o ovakvom razvoju događaja.

Veze između suseda koji poseduju nuklearno oružje zategnute su od sukoba 2020, što utiče i na diplomatski i na ekonomski angažman, a Nju Delhi ograničava kineska ulaganja u Indiju. Od tada su dve zemlje održale više od 30 rundi razgovora sa ciljem deeskalacije.

U septembru ove godine, Džaišankar je signalizirao da je "do 75 odsto pitanja razdruživanja" rešeno između dva suseda, a da se preostala pitanja odnose na patroliranje i raspoređivanje osoblja i oružja duž granice.

Načelnik indijske vojske general Upendra Dvivedi primetio je u oktobru da, iako se situacija na granici trenutno čini stabilnom, ona "nije normalna". On je, međutim, dodao da iz diplomatskih razgovora dolaze "pozitivni signali", napominjući da izvršenje na terenu zavisi od vojnih komandanata dve zemlje.

image