Tramp napao "glupog jastreba" Čejnijevu i njeno učešće u kampanji Kamale Haris

Učešće Liz Čejni u predizbornoj kampanji Kamale Haris razbesneće arapsku populaciju u Americi, tvrdi bivši predsednik SAD i dodaje da nekadašnji član Kongresa "želi da ratuje sa svakom muslimanskom zemljom poznatom čovečanstvu"

Bivši američki predsednik Donald Tramp osudio je potpredsednicu Kamalu Haris zbog kampanje sa Liz Čejni, istaknutim neokonzervativcem koju je Tramp optužio da želi da "uđe u rat sa svakom muslimanskom zemljom poznatom čovečanstvu".

Čejnijeva, bivša članica Kongresa i ćerka bivšeg potpredsednika SAD Dika Čejnija, podržala je Harisova prošlog meseca, a ove nedelje će obići savezne države Mičigen, Pensilvanija i Viskonsin u pokušaju da prikupi podršku republikanskog establišmenta za demokratskog predsedničkog kandidata. 

Mičigen je dom za oko 250.000 Arapa koji žive u SAD, a koji navodno favorizuju Trampa zbog njegovog protivljenja stavu Harisove o ratu između Izraela i Hamasa.

U postu na svojoj platformi Istina u ponedeljak, Tramp je ocenio da će pojavljivanje Čejni dodatno razbesneti ovu grupu birača.

"Arapski glasači su veoma uznemireni što drugarica Kamala Haris, najgora potpredsednica u istoriji Sjedinjenih Država i osoba sa niskim koeficijentom inteligencije, vodi kampanju sa 'glupom kao ćuskija' ratnim jastrebom, Liz Čejni, koja je, kao i njen otac, čovek koji je naterao Buša da smešno krene u rat na Bliskom istoku, takođe želi da ratuje sa svakom muslimanskom zemljom poznatom čovečanstvu", napisao je Tramp.

On je dodao da ako Kamala dobije još četiri godine, Bliski istok će provesti naredne četiri decenije u plamenu, "a vaša deca će krenuti u rat, možda čak i u treći svetski, nešto što se nikada neće dogoditi pod rukovodstvom predsednika Donalda Dž. Trampa".

Tokom svoje karijere u američkom Stejt departmentu i na Kapitol Hilu, Čejnijeva je podržavala invaziju na Irak, protivila se povlačenju predsednika Džozefa Bajdena iz Avganistana i zalagala se za vojnu akciju protiv Irana.

Njen otac je bio potpredsednik Džordža Buša i bio je jedan od najglasnijih zagovornika rata sa Irakom.

Takođe je učestvovao u izmišljotinama da je Irak posedovao oružje za masovno uništenje uoči invazije koju su predvodile SAD 2003. godine, odobrio je torturu nad osumnjičenima za terorizam i dao zeleno svetlo za praćenje telefonskih poziva i mejlova Amerikanaca bez naloga.

Dik Čejni je podržao Harisovu prošlog meseca, nekoliko dana nakon njegove ćerke.

Uprkos Trampovom čvrstom proizraelskom stavu i prethodnim pokušajima da spreči muslimane da uđu u SAD, bivšeg predsednika je podržao Amer Galib, gradonačelnik Hemtremka, predgrađa Detroita i jednog od samo dva grada sa muslimanskom većinom u SAD.

"Tramp me je uverio da je njegov cilj da okonča haos na Bliskom istoku i drugde. On ne želi ratove", naveo je Galib u objavi na društvenim mrežama objašnjavajući svoju podršku prošlog meseca.

Predsednik Tramp i ja se možda ne slažemo u svemu, ali znam da je on čovek od principa, dodao je gradonačelnik.