Blinken doputovao u Izrael na sastanke sa Netanjahuom i Galantom

Šef američke diplomatije će razgovarati o opcijama za okončanje rata u Gazi, obezbeđivanje oslobađanja svih talaca i proširenje humanitarne pomoći

Američki državni sekretar Entoni Blinken je doputovao u Izrael gde će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i ministrom odbrane Joavom Galantom. Blinken će u okviru bliskoistočne turneje posetiti i Jordan i Katar.

Kako je ranije saopštio Stejt department, šef američke diplomatije je otputovao na Bliski istok kako bi potvrdio posvećenost SAD bezbednosti jevrejske države i razgovarao o načinima za postizanje mira.

Blinken će razgovarati o opcijama za okončanje rata u Gazi, obezbeđivanje oslobađanja svih talaca i proširenje humanitarne pomoći, ali i o planiranju za postkonfliktni period u Pojasu Gaze bez vladavine Hamasa.

Teme razgovora će biti i načini postizanja diplomatskog rešenja između Izraela i Hezbolaha, koji će biti u skladu sa Rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti UN i omogućiti civilima sa obe strane granice da se vrate u svoje domove.

Najnovije putovanje Blinkena na Bliski istok, njegovo 11. u region od kada su palestinski militanti Hamasa napali južni Izrael 7. oktobra, nakon čega je usledio napad Izraela na Gazu, dolazi u trenutku kada je izraelska vojska intenzivirala akcije u palestinskoj enklavi, kao i u Libanu protiv proiranskog Hezbolaha.