Radna grupa Predstavničkog doma: Prvi pokušaj ubistva Trampa mogao je da bude sprečen

U izveštaj su uključena nova svedočenja bezbednosnih zvaničnika koja su pokazala na propuste Tajne službe

Radna grupa Predstavničkog doma koja istražuje pokušaj ubistva bivšeg predsednika Donalda Trampa 13. jula u Pensilvaniji, zaključila je da je incident mogao da bude sprečen, pozivajući se na nova svedočenja lokalnih policijskih i bezbednosnih zvaničnika.

U izveštaju je zaključeno je da je postojao "nedostatak planiranja i koordinacije" između američke Tajne službe i njenih lokalnih partnera za sprovođenje zakona tokom Trampovog predizbornog mitinga u Batleru.

Tajna služba, kako je utvrđeno, "nije dala jasne smernice relevantnim državnim i lokalnim agencijama o upravljanju oblastima van obezbeđenog perimetra događaja, i nije bilo zajedničkog sastanka na dan skupa između (Tajne službe) i svih državnih i lokalnih agencija za sprovođenje zakona koje pomažu" saveznoj agenciji.

Izveštaj radne grupe Predstavničkog doma uglavnom odražava nalaze iz izveštaja panela za unutrašnju bezbednost Senata i internog izveštaja Tajne službe, koji su oba objavljena u septembru.

U izveštaju se, pored već javno dostupnih podataka, nalaze i novi intervjui sa lokalnim bezbednosnim zvaničnicima koji ukazuju da Tajna služba nije radila svoj posao.

Neimenovani zvaničnici iz Batlera naveli su da su policajci primetili napadača, ali da ništa nije učinjeno dok nije otvorio vatru na Trampa.

Kao primer, jedan službenik hitne službe rekao je panelu da je poslao tekstualnu poruku svom kolegi da je strelac viđen sa daljinomerom oko 17.17. Međutim, kolega je video poruku tek posle više od 20 minuta, oko 17.40 časova, piše "Epok tajms".

U izveštaj je uključeno i novo svedočenje policajca koji je pokušao da se popne na krov zgrade gde je napadač sedeo pre nego što je otvorio vatru. Nekoliko dana nakon pucnjave, lokalni zvaničnici su potvrdili da je jedan policajac pokušao da se popne na krov, ali da je strelac uperio oružje u njega, primoravši ga da odstupi.

Neimenovani zvaničnik rekao je komisiji da se, dok je pokušavao da se popne krov, napadač "polako okrenuo" ka njemu i "uperio mu oružje u lice".

Policajac je ispričao i da je video torbu sa municijom za pušku koju je strelac imao i da nije mogao da potegne svoje oružje jer se peo na krov i sva težina mu je bila na rukama.

"Počeo sam da vičem: 'Južni kraj. Ima dugu cev. Muškarac na krovu. Ima oružje'. Samo sam to ponavljao u radio", ispričao je policajac.

Sve u svemu, lokalni i državni službenici za sprovođenje zakona koji su svedočili pred panelom Predstavničkog doma bili su u velikoj meri kritični prema nedostatku jedinstvenog komandnog i komunikacionog mesta za nadgledanje bezbednosti na Trampovom mitingu.

Takođe su rekli da nije bilo sastanka saveznih i lokalnih partnera kako bi se dogovorili gde je ko stacioniran, sfere odgovornosti i očekivanja u vezi sa komunikacijom, navodi se u izveštaju.

Tajna služba nije komentarisala izveštaj panela Predstavničkog doma.

Vršilac dužnosti direktora Tajne službe u avgustu je priznao da agencija nije uspela u svojoj misiji da zaštiti Trampa tokom mitinga, da nije pravilno obezbedila mesto skupa i da će nekoliko službenika agencije biti kažnjeno zbog incidenta.

Dva meseca kasnije, savezni zvaničnici za sprovođenje zakona rekli su da je Tramp bio meta drugog pokušaja ubistva, ovog puta na svom golf terenu na Floridi dok je igrao golf. Tajna služba je saopštila da je agent koji je štitio Trampa video cev puške kako viri iz ograde 15. septembra i otvorio vatru na osumnjičenog koji je pobegao, ali je kasnije uhapšen.